PlusAchtergrond

Spaarndam is verdeeld: wel of geen grenscorrectie?

Het kleine Spaarndam staat met het ene been in Haarlem en met het andere in Haarlemmermeer. Een pleidooi van de dorpsraad voor een grenscorrectie zorgt voor tweespalt in het dorp. 'Mensen vliegen elkaar in de haren.'

Moet Spaarndam-Oost in dezelfde gemeente liggen als het historische westelijke deel? Beeld anp
Moet Spaarndam-Oost in dezelfde gemeente liggen als het historische westelijke deel?Beeld anp

Wat de voor- en tegenstanders van de grenscorrectie in Spaarndam bindt: ze snakken allemaal naar rust. Er moet een einde komen aan de al jaren durende discussie over de toekomst van het dorp­.

'Emoties lopen hoog op, mensen vliegen elkaar in de haren,' schetste de dorpsraad de situatie deze maand in een brandbrief aan het provinciebestuur. 'Wij kunnen de gemoederen niet langer tot bedaren brengen.'

De tweespalt wordt nota bene veroorzaakt door plannen om van een verdeeld dorp weer één te maken. Al bijna honderd jaar ligt Spaarndam in twee gemeenten: de historische kern in Haarlem en de polder met nieuwbouw in Haarlemmerliede en Spaarnwoude, dat vorig jaar opging in Haarlemmermeer. In Spaarndam-West wonen duizend mensen, in Spaarndam-Oost tweeduizend.

De belastingaanslag: fijn!
In de kernen wordt verschillend gedacht over nut en noodzaak van een grenscorrectie, maar ook over de vraag waar die nieuwe grens moet liggen. In West is een grote meerderheid voor aansluiting bij Haarlem, in Oost ligt dat anders. "We hebben net voor het eerst de aanslag voor de nieuwe gemeentelijke belastingen ontvangen," vertelt Ruut van Schie. "Ik heb een vreugdedansje door de kamer gemaakt."

De overgang naar Haarlemmermeer is in Oost goed gevallen volgens Van Schie, die als gemeenteraadslid voor het CDA in Haarlemmerliede twee jaar geleden zijn zegen gaf aan de fusie. "We hebben toen ook gekeken naar een grenscorrectie in Spaarndam. Ons uitgangspunt was: we gaan als één gemeente over naar Haarlemmermeer. En dat was ook de nadrukkelijke wens van de fusiepartner in Hoofddorp."

Van Schie benadrukt dat de keuze voor Haarlemmermeer vooral een keuze was voor behoud van de groene buffer tussen Amsterdam en Haarlem.

"Wat dat betreft zijn we bij Haarlemmermeer in goede handen. Dat is ook mijn probleem met een grenscorrectie. Als we die kwestie nu weer op tafel leggen, zullen Haarlem en Amsterdam niet aarzelen hun claims weer op tafel leggen. Dat is niet goed voor Spaarndam."

Een slecht gevoel
De voorstanders van de grenscorrectie stellen dat de belangen van Spaarndam juist ondergeschikt zijn gemaakt aan het hogere belang van de fusie.

Voorzitter Jolijt de Jongh van de dorpsraad: "Er is geen enkele aandacht geweest voor ons verhaal, net zo min als voor de resultaten van de debatavonden en de peilingen die wij in het dorp hebben laten houden. Daaruit bleek een duidelijke meerderheid voor Haarlem."

Met het herindelingsbesluit leek het pleit beslecht, maar de dorpsraad kaartte de kwestie vorig jaar met succes aan in de Tweede Kamer. Dat leidde tot een opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken aan het provinciebestuur om het onderwerp op te pakken. De Jongh: "Het plan is om op korte termijn in beide kernen een onderzoek uit te voeren naar het draagvlak voor een grenscorrectie. Dan weten we wat het dorp wil."

De steun uit Den Haag voor de voorstanders van een grenscorrectie heeft bij de tegenstanders ervan kwaad bloed gezet. Dat kwam onder meer tot uiting tijdens de laatste vergadering van de dorpsraad. Daar werd vooral gebekvecht, vertelt De Jongh. "Dat was echt niet leuk meer. Ik denk dat iedereen die avond met een slecht gevoel naar huis is gegaan."

Tweespalt
Ook de dorpsraad kwam zwaar onder vuur te liggen. "We hebben een lastige positie," vertelt de voorzitter. "We komen als vrijwilligers op voor de belangen van het dorp. Op dit punt doen we voor de een te veel en voor de ander te weinig. Als we de tegenstanders vragen toe te treden tot de dorpsraad, willen ze dat ook weer niet. Ze posten liever een stroom aan zeer negatieve berichten op Facebook."

Ruut van Schie legt de schuld voor de tweespalt terug bij de dorpsraad. "Als men zich gewoon had neergelegd bij het fusiebesluit van de gekozen vertegenwoordigers in de gemeenteraad, was het nu geen onderwerp meer geweest. Door in Den Haag te gaan vragen om een referendum heeft de dorpsraad de brand geblust met benzine. Het heeft de weerstand alleen maar vergroot."

Hazes zingen
Hoe het nu verder moet? Van Schie zegt geen voorstander te zijn van een officiële peiling onder de bewoners, maar erkent dat de uitslag wel helderheid kan geven. "Maar het kan niet het laatste woord zijn. Wat mij betreft gaat de provincie samen met Haarlem en Haarlemmermeer rond de tafel zitten om de knoop door te hakken, met de uitkomst van zo'n peiling als een van de overwegingen."

Ook voorzitter De Jongh pleit voor een snelle oplossing. "Het is nu aan de provincie om haar verantwoordelijk te nemen. Er moet snel een einde komen aan de onrust in het dorp." Ze vertelt over een nieuw evenement dat volgende maand in de Oude Kerk wordt gehouden: Spaarndam zingt Hazes. "Dat is echt een reactie op het gedoe. Er is grote behoefte aan wat gezelligheid."

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden