Spaarndam blijft hopen op aansluiting bij Haarlem

Het kleine Spaarndam blijft zich verzetten tegen de inlijving door Haarlemmermeer. De dorpsraad vraagt om een grenscorrectie die samenvoeging met Haarlem mogelijk moet maken.

Spaarndam-Oost ligt tegen Haarlem aan. De dorpsraad wil daarom aansluiting bij de gemeente Haarlem in plaats van bij Haarlemmermeer Beeld Dingena Mol
Spaarndam-Oost ligt tegen Haarlem aan. De dorpsraad wil daarom aansluiting bij de gemeente Haarlem in plaats van bij HaarlemmermeerBeeld Dingena Mol

Het nieuwe en het oude dorp horen bij elkaar, zegt voorzitter Leendert Borstlap namens de dorpsraad van Spaarndam. Ze liggen dan wel in twee verschillende gemeenten, maar het sociale en het culturele leven van de ruim drieduizend dorpelingen spelen zich in beide dorpen af. Als op Koningsdag het volkslied wordt ingezet, zijn beide burgemeesters van de partij om mee te zingen.

Dat wil zeggen: de burgemeesters van Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Nu de laatste gemeente heeft besloten tot een fusie met buurgemeente Haarlemmermeer, noemt de dorpsraad dat een geschikt moment om het deeldorp weer onder één dak te brengen. Het dak van Haarlem als het aan de dorpsraad ligt.

Borstlap: "Dat is de wens van een meerderheid van de bewoners." Niet dat er iets mis is met Haarlemmermeer, haast de voorzitter zich te zeggen.

"Het is vooral een emotionele keuze. De band met Haarlem is gewoon sterker. Het ligt hier een paar kilometer vandaan. De mensen doen boodschappen in Haarlem en de kinderen gaan er naar school. En Haarlem zorgt goed voor ons. De gemeente is betrokken bij het wel en wee van beide dorpen."

Burgemeester
Dat was kort samengevat ook de boodschap van de dorpsraad aan het adres van burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer tijdens een ontmoeting, vorig jaar in café-restaurant De Kolk.

"Weterings legde uit dat zijn gemeente veel dorpen omvat, ook andere deeldorpen, en veel bevoegdheden en verantwoordelijkheid aan de dorpsraden overdraagt. Dat is ook een feit. Maar met Haarlem zijn we niet minder goed af."

Haarlemmermeer ziet niets in de grenscorrectie die de dorpsraad nog steeds voorstaat. Dat heeft weinig te maken met het kleine puntje land dat verloren gaat, maar vooral met de geopolitieke verhoudingen in de regio.

Na een fusie met Spaarndam heeft Haarlemmermeer net iets meer inwoners dan Haarlem, en dat legt gewicht in de schaal bij de besluitvorming over toekomstige ontwikkelingen in het gebied. De dorpsraad verwacht dan ook weinig beweging in de gemeenteraad van Haarlemmermeer, die zich vanavond buigt over alle zienswijzen die zijn ontvangen op het voornemen tot fusie.

Ook uit Spaarndam zijn de nodige bezwaren gekomen, al geeft Borstlap onmiddellijk toe dat er ook dorpelingen zijn met een voorkeur voor Haarlemmermeer, en ook nog mensen die het weinig kan schelen.

Haarlem spant zich ook in om Haarlemmermeer te bewegen het dorp Spaarnwoude-Oost los te laten. Borstlap verwacht dat de laatste kans zich voordoet in de zomer, wanneer het provinciebestuur zijn zegen moet geven aan de fusie. "Haarlemmermeer zal ons niet laten gaan. De provincie kijkt er wellicht met andere ogen naar. Daar zal het voor ons moeten gebeuren."

Peiling
Vooruitlopend op de behandeling wil de dorpsraad nog een enquête laten houden om de mening in beide dorpen te peilen. "Wij hebben vorig jaar huis aan huis stemformulieren bezorgd. Daarvan kregen we bijna de helft terug, met een kleine meerderheid voor aansluiting bij Haarlem. Haarlemmerliede heeft die uitslag nooit serieus willen nemen. Daarom stellen we voor de enquête nog eens over te doen."

Wat de dorpsraad betreft gebeurt dat nu mondeling, door een bureau dat onafhankelijk en professioneel is. Borstlap: "Voor ons is de uitslag bindend. Als een meerderheid voor de fusie met Haarlemmermeer is, staken wij onze inspanningen meteen. Maar als Haarlem uit de bus komt, moet die uitspraak ook serieus worden genomen. Dan moet de wens van de meerderheid heel zwaar wegen."

Dan wordt het ook tijd om de zaak af te sluiten, geeft de voorzitter aan. "Het is niet zo dat de emoties hoog oplopen, maar er zijn momenteel wel twee stromingen in het dorp. Dat moet niet te lang duren."

Het onderwerp trekt ook een zware wissel op de leden van de dorpsraad. "Ik heb mijn hele leven bij de Amsterdamse politie gewerkt, maar nu kan ik voor het eerst 's avonds wakker liggen over de vraag of we het allemaal goed doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden