Update

Spaarders moeten bloeden na nieuw akkoord Cyprus

Spaarders van de Cypriotische probleembank Laiki verliezen alles. Spaarders bij de noodlijdende Bank of Cyprus zullen flink moeten inleveren. Tegoeden tot 100.000 euro zijn wel gegarandeerd. Dat is de uitkomst van een nieuw noodplan voor Cyprus dat de Eurogroep en het mediterrane eiland vannacht overeenkwamen. Door grote spaarders te belasten, draagt Cyprus miljarden bij aan het noodpakket. Vanuit het Europese noodfonds ESM komt een lening van 10 miljard.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem tijdens de persconferentie na het bereiken van het akkoord in overleg met eurocommissaris Rehn. Beeld EPA
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem tijdens de persconferentie na het bereiken van het akkoord in overleg met eurocommissaris Rehn.Beeld EPA

Tegen 2.30 uur vannacht kwamen de Europese ministers van Financiën tot een nieuw akkoord over Cyprus. De Cypriotische President Anastasiades noemde het akkoord in het belang van het Cypriotische volk en de Europese Unie. De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zei dat met de overeenstemming een eind komt aan dagen van onzekerheid. De Europees commissaris voor de euro, Olli Rehn, waarschuwde dat de Cyprioten een zeer moeilijke, zware tijd tegemoet gaan.

De op een na grootste bank van het land, Laiki, wordt per direct gesplitst. Dijsselbloem gaf te kennen dat de bank met geen mogelijkheid overeind was te houden. Het 'goede' deel van deze probleembank gaat naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land.

Een onderonsje, zondag in Brussel, tussen de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici, IMF-baas Christine Lagarde, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en diens Oostenrijkse collega Maria Fekter (van links af). Beeld afp
Een onderonsje, zondag in Brussel, tussen de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici, IMF-baas Christine Lagarde, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en diens Oostenrijkse collega Maria Fekter (van links af).Beeld afp

Bloeden
Volgens staatssecretaris Weekers zijn het de spaarders bij de Cypriotische probleembanken die 'zullen moeten bloeden'. Bij de ontmantelde Laiki Bank raken spaarders alles boven de 100.000 euro kwijt. Spaartegoeden tot 100.000 euro blijven gegarandeerd.

'De chaos is hiermee afgewend', zegt Weekers. 'De rekening wordt volledig neergelegd waar de problemen zijn veroorzaakt: bij de twee grootbanken.' Volgens de bewindsman verslechterde de situatie van beide banken de laatste dagen zodanig, dat dit de enige haalbare optie was.

Beperkingen
Weekers wacht af hoe met name de Russische rekeninghouders, die veel geld op Cyprus hebben geparkeerd, zullen reageren: 'We zullen zien.' Hij verwacht geen run op de banken, omdat er beperkingen zullen komen.

De staatssecretaris benadrukte dat de hele deal staat of valt met de uitvoering. 'We zullen natuurlijk heel goed de vinger aan de pols houden.' Volgens Weekers zal Cyprus zal zijn economie fors moeten aanpassen. De financiële sector was veel te groot. 'Dat kan zo'n land niet dragen, dat was eigenlijk een kind met een waterhoofd.'

Staatssecretaris Weekers (Financiën) Beeld ANP
Staatssecretaris Weekers (Financiën)Beeld ANP

'Geloofwaardig'
Het Internationaal Monetair Fonds heeft vertrouwen in het reddingsplan voor Cyprus. Volgens IMF-baas Christine Lagarde voorziet het plan in een 'houdbare en volledig gefinancierde oplossing voor de onderliggende problemen waar Cyprus mee kampt'. Het legt daarmee de basis voor een herstel van het vertrouwen in de bankensector.

Lagarde noemt het akkoord 'volledig en geloofwaardig'. Het legt de rekening volgens haar niet op een buitensporige wijze neer bij de Cypriotische belastingbetaler, maar richt zich op het aanpakken van de twee probleembanken. Ze benadrukt dat alle spaartegoeden tot 100.000 euro veilig zijn.

IMF-topvrouw Christine Lagarde Beeld REUTERS
IMF-topvrouw Christine LagardeBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden