Spaanse 'Robin Hood' begint mars op Andalusië

Juan Manuel Sanchez Gordillo is de burgemeester van het piepkleine Andalusische dorpje Marinaleda. Maar Sanchez Gordillo is veel meer dan dat. Eerder deze maand werd hij even wereldnieuws na het bestormen van twee lokale supermarkten om het voedsel aan de armen uit te delen. Vandaag trekt deze 'Robin Hood van Andalusië' opnieuw ten strijde. Drie weken lang zal hij door Andalusië wandelen met maar één doel: de bezuinigingsplannen van de Spaanse regering een stok in de wielen steken.

Elise Kuit
Burgemeester van Marinaleda en 'Robin Hood', Juan Manuel Sanchez Gordillo. Beeld reuters
Burgemeester van Marinaleda en 'Robin Hood', Juan Manuel Sanchez Gordillo.Beeld reuters

Sanchez Gordillo is namelijk van plan om zijn collega-burgemeesters van kleine dorpjes vergelijkbaar met de zijne, te overtuigen geen cent bij te dragen aan de maatregelen die de geplaagde regering vanuit Madrid hen oplegt. Andalusië geldt als één van de armste regio's van Spanje, en werd misschien wel het hardst getroffen door de huidige crisis. Niet minder dan 33, 92 procent van de bevolking is er werkloos. Dat schrijft Le Monde.

'Er zijn mensen die zelfs geen geld meer hebben om te eten. In de 21ste eeuw is dat een absolute schande', zei de burgemeester eerder tegen persagenschap Reuters. En dat is precies het doel van zijn mars: mondiale aandacht genereren voor deze menselijke gevolgen van de crisis in zijn land.

Negeren
De regering van premier Mariano Rajoy heeft een besparing van 102 miljard euro voorzien tussen nu en 2014. De regering hoopt door onder meer de belastingen te verhogen al zo'n 35 miljard op te halen, beginnende vanaf 1 september. Ook moeten bezuinigingen op publieke functies en regionale budgetten voor zorg en onderwijs soelaas bieden.

Een paar van de maatregelen die Sanchez Gordillo zijn collega's wil adviseren, zijn dan ook direct gerelateerd aan die laatste maatregel. Zo wil hij de burgervaders overtuigen om de eisen van de regering te negeren wanneer deze vraagt om te snijden in de lokale budgetten. Ook wil hij zijn collega's vragen per direct te stoppen met het uitzetten van huurders die de huur niet langer kunnen betalen en geen ontslag meer te aanvaarden binnen hun dorpen.

Een oude campagneposter van de burgemeester op een muur in Marinaleda. Beeld reuters
Een oude campagneposter van de burgemeester op een muur in Marinaleda.Beeld reuters

Dat Sanchez Gordillo zich met zijn acties niet geliefd maakt in Madrid, is een understatement van formaat. Vooral de conservatieve premier Rajoy heeft een broertje dood aan de populaire burgemeester. 'U kunt niet de Robin Hood lopen uithangen als er een crisis is. Deze man zoekt niets anders dan de publiciteit over de rug van iedereen', liet een woordvoerder van Rajoy (lid van de rechtse Partido Popular) eerder in de media optekenen.

Sanchez Gordillo was niet onder de indruk. 'Ze zeggen dat ik gevaarlijk ben. Ik! En die bankiers dan die allemaal vrijuit zijn gegaan na het plegen van massale fraude? Die zouden dan niet gevaarlijk zijn? En de banken die tegen 1 procent bij de ECB lenen en de schuld aan de Spaanse bevolking doorverkopen tegen 6 procent? Die zijn niet gevaarlijk?', fulmineerde Sanchez Gordillo in de media.

Immuun
Doordat Sanchez Gordillo is verkozen in het parlement van Andalusië voor Izquerda Unida (IU), geniet hij politieke immuniteit. Toch zegt de burgemeester direct afstand te zullen doen van dat privilege, indien de omstandigheden dat vragen. 'Indien ik in de gevangenis eindig omdat ik op de gevolgen van de crisis heb gewezen, zou ik dat als een eer beschouwen', zei Sanchez Gordillo vlak na het bestormen van de supermarkten.

Een arbeider is aan het werk op een coöperatieve boerderij in Marinaleda. Beeld reuters
Een arbeider is aan het werk op een coöperatieve boerderij in Marinaleda.Beeld reuters

Voor die actie, die hij organiseerde in samenwerking met het Andalusiche Arbeiderssyndicaat, zijn inmiddels zeven personen opgepakt. De bedoeling van de raids was om het eten te verdelen onder lokale ngo's, die het op hun beurt aan armen uit de omgeving bedeelden. De burgemeester zelf is er populairder dan ooit door in zijn dertigjarige carrière als fervent actievoerder. 'Juan Manuel Sanchez Gordillo is zonder twijfel nooit populairder geweest gedurende zijn lange carrière als fanatiek gauchist', schreef de krant El País niet zonder ironie over hem.

Als de drie weken er op zitten, hoopt Sanchez Gordillo dat meer dorpjes in Andalusië er uit zien zoals Marinaleda, misschien wel zijn meest gekoesterde project. De burgemeester laat geen kans voorbijgaan om te praten over zijn realisaties in het boerendorp. Dankzij het omtoveren van boerderijen in coöperaties hoeft, naar eigen zeggen, geen van de 2645 inwoners die het gehucht telt nog zonder werk te zitten. Daarvoor moet Sanchez Gardillo wel af en toe een stuk grond onteigenen. Zijn laatste doelwit is een terrein van 1200 hectare, vooralsnog in het bezit van het ministerie van Defensie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden