Spaanse koning ontsnapt aan twee vaderschapstests

De Spaanse koning Juan Carlos is ontsnapt aan twee onderzoeken naar vaderschap. De Spaanse justitie gaf als reden 'de onschendbaarheid van de persoon van de koning' aan. Zo blijkt uit gerechtelijke besluiten die het Franse persbureau AFP heeft kunnen inkijken.

De Spaanse koning Juan Carlos. Beeld ANP
De Spaanse koning Juan Carlos.Beeld ANP

De Catalaan Alberto Sola Jimenez en de Belgische Ingrid Jeanne Satiau zijn ervan overtuigd bastaardkinderen te zijn van de Spaanse vorst. Ze hadden bij burgerlijke rechtbanken in Madrid twee aanvragen om een onderzoek naar vaderschap ingediend. Maar beide verzoeken zijn op 9 oktober verworpen.

Beide rechtbanken verwezen naar de bescherming die artikel 56 van de Spaanse grondwet aan het staatshoofd biedt. Het stelt dat de 'persoon van de koning onschendbaar is en niet ter verantwoording kan worden geroepen'. Die bescherming geldt ook bij burgerrechtelijke procedures, meenden de rechtbanken.

Ingrid Jeanne Satiau en Alberto Sola Jimenez besloten een aanvraag tot vaderschapsonderzoek in te dienen, nadat uit DNA-tests was gebleken dat zij voor 91 procent broer en zus zijn. Dat weet de Spaanse krant El Mundo.

'Deze man is je vader', zei de moeder van Satiau op een dag toen koning Juan Carlos op televisie verscheen. De vrouw deed sindsdien onderzoek en ontmoette uiteindelijk Sola die als kind werd geadopteerd. Hij eist al jaren vaderschapserkenning door de Spaanse koning en zegt dat zijn biologische moeder, een dochter van een gekende bankier in Barcelona, een relatie heeft gehad met Juan Carlos. Zo bericht de Spaanse pers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden