Spaanse komkommer níet verspreider EHEC-bacterie

De oorzaak van de besmettingen met de EHEC-bacterie ligt weer volledig open. Op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, werden wel EHEC-bacteriën gevonden - maar niet de variant O104 die momenteel honderden mensen ziek heeft gemaakt en tot doden heeft geleid.

Redactie
Onschuldige komkommers. Beeld anp
Onschuldige komkommers.Beeld anp

Dit meldt Cornelia Prüfer-Storcks, de hoogste gezondheidsambtenaar van Hamburg vandaag. De zoektocht naar de bron van de infectie begint nu van voor af aan. In Nederland zijn drie mogelijke gevallen van besmetting met de darmbacterie EHEC bekend. Het dodental in Duitsland is opgelopen tot zestien.

Boos

De Spaanse minister van Landbouw is boos dat Duitse politici direct Spaanse telers de schuld gaven van de besmetting met de bacterie EHEC. 'We zijn teleurgesteld over de manier waarop Duitsland de situatie aanpakt', zei Aguilar. Ze noemde het 'erg ongelukkig' dat Duitse politici naar Spanje wezen 'zonder betrouwbare gegevens.'

EU-commissaris Dacian Ciolos zei te begrijpen dat de nationale autoriteiten in de EU maatregelen nemen om de consumenten te beschermen. 'Maar de maatregelen moeten proportioneel zijn.' Ciolos: 'Het is belangrijk de consumenten te beschermen zonder beschuldigingen aan landen of tuinders, van wie de meerderheid de wet respecteert en die nu een hoge prijs betalen voor de fout.'

Spanje wil dat de Europese Unie het inkomstenverlies voor de Spaanse tuinders door de EHEC-affaire vergoedt. Aguillar zei dat de export van groenten en fruit vrijwel is stilgevallen. 'Dat kost ruim 200 miljoen euro per week', zei de minister tijdens beraad van de EU-ministers van Landbouw in Hongarije. 'De situatie is zeer ernstig. We hebben een Europese oplossing nodig voor een Europees probleem.'

Buiten de deur
Enkele landen proberen de Spaanse groenten buiten de deur te houden. De staatssecretaris van Landbouw van Hongarije, dat nu voorzitter is van de EU, heeft zijn landgenoten aangemoedigd producten uit eigen land te kopen.

De EU-commissaris zei dat hij bereid was tot alle soorten acties voor tuinders, maar stelde vast dat zijn mogelijkheden beperkt zijn.

Nederland mag van de Europese Commissie alvast 10 miljoen euro EU-geld beschikbaar stellen aan gedupeerde tuinbouwbedrijven. Voorwaarde is wel dat de sector zelf ook 10 miljoen op tafel legt. Overigens bleek vandaag dat op Nederlandse groenten geen EHEC-bacterie is aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden