PlusReportage

Spaanse kinderen na 1,5 maand lockdown weer naar buiten

Spanje zette zondag de eerste stap bij de versoepeling van de maatregelen tijdens de lockdown. Kinderen mochten eindelijk weer naar buiten. ‘Onze kinderen waren twee dagen gelden al bezig te bedenken wat ze vandaag mee naar buiten zouden nemen.’

De familie Perez.Beeld Alex Tieleman

Anna Perez tuurt zondagochtend op een oud industrieterrein in Barcelona gelukzalig vanachter een mondmasker naar haar spelende kinderen. Luka (8) in zijn FC-Barcelonashirtje rent joelend achter een bal aan, Alen (5) kan eindelijk weer skeeleren. Alleen de jongste Mila (3) kijkt nog wat onwennig naar al die spelende kinderen om haar heen.

Want na zes weken verplicht binnen zitten mochten zondag Spaanse kinderen onder de 14 jaar eindelijk weer een uurtje naar buiten. Zij het onder begeleiding, binnen een straal van een kilometer rond het ouderlijk huis.

Kinderen de dupe

“Dit is toch waar ze het meest van genieten,” zegt Perez vertederd, “Ze waren twee dagen gelden al bezig te bedenken wat ze vandaag mee naar buiten zouden nemen.”

De versoepelingsmaatregel volgt op groeiende maatschappelijke en politieke druk op de regering-Sánchez. Om het coronavirus in te dammen heeft het land een van Europa’s strengste lockdownregimes. Maar daar worden kinderen volgens critici de dupe van.

Toen twee weken terug enkele economische sectoren weer werden opgestart, slaakte Ada Colau, burgemeester van Barcelona en moeder, een noodkreet op haar Facebookpagina: ‘Laat onze kinderen vrij,’ schreef zij. De situatie was volgens haar voor de jongste Spanjaarden nu echt onhoudbaar geworden.

Angst

Psycholoog Maribel Martínez heeft begrip voor de harde lockdown vanwege de ernst van de uitbraak en het gebrek aan middelen om slachtoffers op te vangen. Wel denkt zij dat kinderen die weken binnen hebben gezeten last kunnen krijgen van angsten en somberheid. Al zal dit volgens haar ook afhangen van de houding van de ouders tijdens de quarantaine. “Angst is eigenlijk net zo besmettelijk als het coronavirus,” zegt Martínez

Meritxell, die met haar echtgenoot en zoontje Bertí (4), omringd door bos en heuvels in de provincie Barcelona woont, kan daarover meepraten. Haar familie raakte ontredderd door de strenge quarantainemaatregelen.

“Als we zo moeten leven, waarom heb je me dan gekregen?” vroeg Bertí twee dagen nadat hij niet meer naar buiten mocht. “Als ouders stort dan je wereld in,” vertelt Meritxell. De familie die normaal gesproken uren per week in de bossen doorbracht was kwaad dat hondenbezitters anders dan kinderen wél even naar buiten mochten. Bertí zag ze ‘opgesloten’ vanachter het raam passeren.

Bertí ging volgens zijn moeder ander gedrag vertonen: de eerste weken wilde hij de hele tijd met zijn ouders spelen. Daarna wilde hij wekenlang alleen zijn en was hij geïrriteerd. Er werden pogingen gedaan aan de lockdown te ontsnappen. “Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan uit angst voor de ‘politiestaat’ die nu heerst,” zegt Meritxell, die niet met haar volledige naam in de krant wil omdat zij bang is vanwege haar kritische houding in de problemen te komen.

Als de regering sneller en gebiedsspecifiek had ingegrepen, was deze strenge lockdown volgens haar niet nodig geweest. “Ouders worden nu behandeld alsof ze onverantwoordelijk zijn,” zegt zij. Met de versoepeling van de regels is zij blij, al is het zondag niet de eerste keer dat Bertí naar buiten gaat, geeft zijn moeder toe.

De-escalatieplan

Spanje is op wereldschaal een van de zwaarst getroffen landen. Meer dan 223 duizend Spanjaarden raakten besmet en ruim 23 duizend bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Inmiddels dalen de cijfers en zal Spanje zal net als andere landen de lockdown de komende weken versoepelen. Als de cijfers laag blijven mag er volgend weekeind weer buiten gesport en gewandeld worden, kondigde premier Pedro Sánchez zaterdag aan tijdens zijn wekelijkse toespraak. Sánchez liet bij een persconferentie merken nog altijd geïrriteerd te zijn over de opstelling van Nederland in de top over het Europese coronanoodpakket. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden