Spaanse kerk voert actie tegen abortus

MADRID - De Spaanse bisschoppen zijn een harde actie begonnen tegen de plannen van de linkse regering de abortuswetgeving te versoepelen.

De rooms-katholieke kerk suggereert op massaal verspreide posters dat dieren in Spanje beter worden beschermd dan ongeboren kinderen. "Als zoveel diersoorten kunnen rekenen op bescherming, ook van de justitie, waarom zou het leven van nog niet geboren mensen dan ook niet beschermd worden?" aldus de woordvoerder van de bisschoppen, Antonio Martínez Camino. "De ongeborenen kunnen niet stemmen, kunnen zich niet organiseren."

Officieel begint de campagne pas op 25 maart, maar er is nu al sprake van grote verontwaardiging bij voorstanders van abortus. Tegenstanders daarentegen feliciteren elkaar met het volgens hen uiterst doeltreffende initiatief.

De posters tonen een baby en een Iberische lynx, een in Spanje ernstig bedreigde diersoort en wegens zijn schoonheid symbool van de hele bedreigde fauna op het Iberisch schiereiland. 'Beschermde lynx' staat op de lynx, en de baby vraagt zich af: 'En ik? Bescherm mijn leven!'

De socialistische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero wil voor het eind van dit jaar de abortuswetgeving uit 1985, toen de ingreep uit het wetboek van strafrecht werd gehaald, verder versoepelen. Meisjes van zestien en zeventien jaar moeten het recht krijgen een abortus te ondergaan zonder toestemming van de ouders.

Zwangerschappen moeten eerder beëindigd kunen worden dan tot nu toe, en in alle algemene ziekenhuizen worden uitgevoerd. De campagne van de kerk heeft steun gekregen van de Partido Popular, de rechtse Volkspartij, en van honderden wetenschappers die woensdag in een verklaring abortus 'een aanval op het leven' noemden.

In alle steden zijn 'verenigingen voor het gezin' gemobiliseerd om de straat op te gaan. Het aartsbisdom Valladolid houdt een 'wake voor het leven'. De bisschop van Santander noemde abortus een 'abominabele misdaad', en de socialistische plannen 'een uiting van een cultuur van de dood'.

Het Vaticaan stuurde onlangs staatssecretaris Tarcisio Bertonem naar Madrid in een vergeefse poging de regering onder druk te zetten de plannen te laten varen. De linkse Psoe, de partij van Rodríguez Zapatero, heeft de campagne van de kerk omschreven als 'demagogisch en extremistisch'.

Links vreest een herhaling van de massale demonstraties uit de jaren tachtig, toen onder premier Felipe González de strenge wetten tegen abortus werden versoepeld. Honderdduizenden mensen gingen toen de straat op.

Rechts en katholiek Spanje weet enorme massa's op de been te brengen telkens wanneer de socialisten hun tegenstanders schokken, zoals bij de legalisering van het homohuwelijk en de echtscheiding. Ook was rechts woest toen de invloed van de kerk op het onderwijs flink werd ingetoomd. Toch heeft de Partido Popular het niet aangedurfd de hervormingen terug te draaien in de jaren dat de partij zelf aan de macht was.

Minister van Volksgezondheid Bernat Soria: "Het debat gaat niet of abortus wel of niet moet worden toegestaan. Dat besluit is meer dan twintig jaar geleden genomen. Maar Spanje moet zijn wetgeving in overeenstemming brengen met die in de Europese landen waarop we zeggen te willen lijken." (HET PAROOL)

De woordvoerder van de bisschoppen, Antonio Martínez Camino. Foto EPA/Fernando Alvarado Beeld
De woordvoerder van de bisschoppen, Antonio Martínez Camino. Foto EPA/Fernando Alvarado
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden