Update

Spaanse economie krimpt 0,3 procent

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande driemaandsperiode. Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse regering vandaag heeft gepubliceerd.

Een anti-overheidsdemonstratie in Madrid, begin deze week.Beeld afp

Het krimpcijfer komt overeen met een eerdere raming en ook met de gemiddelde verwachting van analisten. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de Spaanse economie ook met 0,3 procent. De Spaanse economie zit nu officieel in een recessie.

Economen gaan ervan uit dat deze recessie in Spanje weleens een langdurige zou kunnen worden. De Spaanse industrie liet in april de sterkste krimp in bijna 3 jaar zien terwijl de dienstensector al 10 maanden op rij in een dalende lijn zit.

Daar komt bij dat de groei van de export afvlakt doordat veel Europese handelspartners zelf ook in een recessie zijn beland. De export was de enige sector in Spanje waar het laatste halfjaar nog wel sprake was van groei.

Staatsleningen
Spanje heeft vandaag fors meer rente moeten bieden op drie staatsleningen met een middellange looptijd, en een gezamenlijke waarde van 2,5 miljard euro. Zorgen over Griekenland, de Spaanse bankensector en de recessie waarin het land het afgelopen kwartaal is beland, dreven de rente op.

Een lening die eind januari 2015 afloopt, bracht 372 miljoen euro op tegen een rente van 4,375 procent. Bij een vergelijkbare lening die in april werd geveild, was dat nog 2,89 procent.

Een lening die loopt tot en met juli 2015 bracht 1 miljard euro op. Het rendement daarop kwam uit op 4,876 procent, tegen 4,037 procent bij een vergelijkbare plaatsing eerder deze maand.

Met een derde obligatielening met een looptijd tot 30 april 2016 haalde Spanje 1,1 miljard euro op. Het rendement bedroeg 5,106 procent, terwijl in maart voor zo'n lening nog 3,374 procent rente werd betaald.

Bankaandelen
De bankaandelen in Italië en Spanje gingen vandaag stevig omlaag. Een dure obligatieveiling van Spanje wakkerde de zorgen over de schuldencrisis verder aan.

In Milaan daalden aandelen van Unicredit, Intesa Sanpaolo en Banca Monte dei Paschi di Siena tot 6 procent. In Madrid verloren BBVA en Santander circa 3 procent. Het genationaliseerde Bankia zakte meer dan 10 procent in waarde.

Beleggers zijn bevreesd voor de gevolgen van een Grieks vertrek uit de euro voor Italiaanse en Spaanse banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden