Spaanse banken hebben 16 tot 62 miljard euro nodig

Spaanse banken hebben 16 tot 62 miljard euro nodig om er weer bovenop te komen. Dat heeft een zogenoemde stresstest uitgewezen, zo liet een woordvoerder van de centrale bank van Spanje vandaag weten.

Spanjaarden protesteren tegen premier Rajoy. Beeld afp
Spanjaarden protesteren tegen premier Rajoy.Beeld afp

De test werd gedaan door het Amerikaanse onderzoeksbedrijf Oliver Wyman en het Duitse Roland Berger. De eurolanden hebben maximaal 100 miljard uitgetrokken voor steun aan de Spaanse banken. Spanje heeft nog geen officieel verzoek om steun gedaan.

De Spaanse centrale bank hield 14 financiële instellingen, samen goed voor bijna 90 procent van de sector, tegen het licht in twee scenario's.

In het meest gunstige, zogeheten basisscenario ging de test uit van een kapitaalratio van 9 procent en werd gekeken naar de financiële positie in een periode van 3 jaar. De Spaanse centrale bank wees er daarbij op dat de stresstest van het IMF uitging van een kapitaalratio van 7 procent en een termijn van 2 jaar.

Oliver Wyman en Roland Berger gingen in het basisscenario uit van een economische krimp van 1,7 procent dit jaar, gevolgd door een krimp van 0,3 procent in 2013 en een groei van 0,3 procent in 2014. Oliver Wyman concludeerde dat de banken in dat geval tussen 16 en 25 miljard euro nodig hebben. Roland Berger kwam uit op 25,6 miljard euro.

In het slechtste scenario geldt dit jaar een economische krimp van 4,1 procent, een min van 2,1 procent in 2013 en een terugval van 0,3 procent in 2014. Om onder deze omstandigheden tot een lagere kapitaalratio van 6 procent te komen hebben de banken volgens Oliver Wyman 51 à 62 miljard euro nodig. Roland Berger denkt hier aan 51,8 miljard euro.

De Spaanse centrale bank concludeerde op basis van eigen onderzoek dat de drie grootste banken, Santander, BBVA en Caixabank, zelfs in het slechtste scenario geen steun nodig hebben. 'De problemen beperken zich tot een kleine groep banken waarvoor de overheid al aan oplossingen werkt', aldus de centrale bank.

In september volgt de bekendmaking van een gedetailleerder onderzoek naar de banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden