Spaans verzet tegen dierenmarteling

Volgens de correspondente van de Franse krant Le Figaro waren na het dodelijk incident de deelnemers aan het festijn duidelijk voorzichtiger tijdens de encierro, de woeste tocht door de nauwe straten die nog geen drie minuten duurt. Foto EPA Beeld
Volgens de correspondente van de Franse krant Le Figaro waren na het dodelijk incident de deelnemers aan het festijn duidelijk voorzichtiger tijdens de encierro, de woeste tocht door de nauwe straten die nog geen drie minuten duurt. Foto EPA

MADRID - De dood van een jongeman tijdens de feesten van San Fermín in Pamplona heeft veel Spanjaarden gesterkt in hun mening dat deze vorm van folklore moet ophouden.

De 27-jarige werd vorige week vrijdag op de hoorns genomen in de oude straten van de stadskern, waar later nog zes gewonden zouden vallen, van wie twee ernstig.

Volgens de correspondente van de Franse krant Le Figaro waren na het dodelijk incident de deelnemers aan het festijn duidelijk voorzichtiger tijdens de encierro, de woeste tocht door de nauwe straten die nog geen drie minuten duurt.

Pamplona is lang niet de enige plek waar stieren en andere dieren worden ingeschakeld tijdens de zomerfeesten. In honderden steden en dorpen horen dieren bij de volksfeesten, volgens dierenbeschermers in veel gevallen barbaarse aangelegenheden.

De tegenstanders worden steeds talrijker, en steeds militanter. Ze zijn veelal afkomstig uit grote steden als Madrid en Barcelona, en begeven zich soms naar plaatsen om wrede spektakels te verstoren. Ze hebben er zo'n zeshonderd aangemerkt als 'bijzonder wreed'.

Vaak is het pesten en martelen van stieren de clou van de volksfeesten. Volgens liefhebbers bewijzen dorpsbewoners daarmee trouw aan eeuwenoude tradities. Zoals in de plaats Coria, in de regio Extremadura, waar dorpsbewoners met sabarcanes, blaaspijpen, pijlen afschieten op de stier, totdat de ceremoniemeester het moment rijp acht hem met een geweerschot af te maken.

In de plaats Medinaceli in Castilië is het hoogtepunt van het feest het moment waarop een in benzine gedrenkte doek over de horens van de stier wordt bevestigd en in brand gestoken.

Tordesillas, een dorp bij Valladolid, kent misschien het wreedste feest. Een stier wordt door de straten gejaagd met ijzeren speren en lansen totdat hij uitgeput en bloedend neerzijgt. Degene die erin slaagt hem met één klap dood te slaan, mag de testikels afsnijden en bevestigen aan de punt van een lans, waarna hij in triomf door het dorp wordt rondgedragen.

De politieke partij Pacma is speciaal opgericht om dit soort zaken te bestrijden. Activisten zijn altijd te vinden in plaatsen waar dieren worden doodgemarteld.

De druk van de betogers, met in hun kielzog altijd cameraploegen, heeft ertoe geleid dat sommige gemeenten hun gewoonten hebben veranderd. Sinds 2000 wordt in de plaats Manganeses, in het westen van het land, niet langer een echte geit van de kerktoren gegooid, maar een kartonnen model.

In het nabije Guarrate worden nog altijd hanen aan hun poten opgehangen om met een sikkel te worden onthoofd, maar eerst zijn ze op een humaner manier gedood.

Tot nu toe hebben slechts twee van de zeventien Spaanse regio's - Catalonië en de Canarische Eilanden - het 'in het openbaar martelen van dieren' wettelijk verboden. Barcelona is officieel tegen het stierenvechten, maar de vele Catalaanse liefhebbers hebben een verbod weten te voorkomen, hetgeen men misschien niet zou verwachten in een stad en een regio die zich graag afzet tegen Spaanse gebruiken.

De verslaggeefster van Le Figaro constateerde dat in veel Catalaanse dorpen stieren bij volksfeesten zijn vervangen door houten of ijzeren exemplaren. Tot verdriet van nogal wat liefhebbers. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden