SP zoekt oplossingen groei

ROTTERDAM - Ruim duizend vertegenwoordigers van de SP zijn zaterdag in Rotterdam bijeen om daar op een congres plannen van het bestuur te bespreken om de 'groeistuipen' van de partij te bezweren.Zij kiezen vijftien nieuwe bestuursleden en zullen naar verwachting fractievoorzitter Jan Marijnissen herkiezen als partijvoorzitter. Hij is de enige kandidaat.

Later op de middag stemmen de leden over een amendement dat de combinatie van deze functies ter discussie stelt, maar uit peilingen blijkt dat ongeveer twee derde van de SP-leden daar geen problemen mee heeft. Andere voorstellen vragen om meer democratie in de partij.

Maar volgens Marijnissen is de SP al de meest democratische partij. De leden hebben alle macht, iedereen is permanent afzetbaar, zei hij in de pauze. De voorzitter hekelde de media, die volgens hem de oorzaak zijn van de ontevredenheid onder de leden. De gewone leden baseren zich volgens hem op de media die de afgelopen tijd veel aandacht aan kritische geluiden binnen de partij besteedden, maar er volgens hem een potje van hebben gemaakt. Zo had het Eerste Kamerlid Yildirim zelf alle met hem gemaakte afspraken aan zijn laars gelapt.

De journalisten kregen niet de schuld voor het aftreden van 26 SP-raadsleden. Volgens Marijnissen komt dat omdat deze mensen hebben ontdekt dat de partij toch niets voor hen is. ''Dat kan toch?''

Marijnissen noemt zichzelf een soort 'tweede voorzitter', omdat alle functies die met de partij te maken hebben zijn overgedragen aan algemeen secretaris Hans van Heijningen. Hij doet wel mee aan alle discussies binnen de partij. Volgens hem is het voordeel dat de Kamerfractie zich zo niet los kan weken van de partij ''zoals dat bij andere partijen gebeurt''. (ANP)

www.sp.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.