SP wil wisselgeld voor steun vrouwenquotum

De beslissing over een vrouwenquotum voor het bedrijfsleven wordt een week uitgesteld. Een motie daarover wordt vandaag nog niet in stemming gebracht omdat de SP – de partij die nodig is voor een meerderheid – eerst voorstellen wil doen om de positie van álle vrouwen op de werkvloer te verbeteren.

Lilian Marijnissen (SP) is in de Tweede Kamer aan het woord tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP

Dat zei partijleider Lilian Marijnissen dinsdagmiddag na afloop van haar fractievergadering. “Emancipatie moet voor alle vrouwen gelden, niet alleen voor de vrouwen in de bestuurskamers.”

Haar partij wil betere voorzieningen voor kinderopvang, een einde aan onzekere contracten en een aanpak van lage lonen. Daar doet de SP deze week voorstellen voor bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken. Het is de vraag of met name het CDA met die voorstellen akkoord kan gaan. “Ik ben daarover met partijen in gesprek, ik hoop op een goede afloop.”

Beursgenoteerde bedrijven

Regeringspartijen D66 en CDA en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Denk willen dat beursgenoteerde bedrijven verplicht worden om 30 procent van hun raden van commissarissen uit vrouwen te laten bestaan. De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde dat in september ook aan het kabinet. Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie zijn echter tegen zo’n vrouwenquotum.

Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) probeerde daarop een meerderheid in de Tweede Kamer bij elkaar te sprokkelen. Vorige week sprak het CDA zich onverwachts uit voor een vrouwenquotum. Of de motie van D66 en CDA het haalt, hangt nu af van de SP.

Wisselgeld

Maar die partij wil wisselgeld. Marijnissen: “Er is veel meer te doen voor vrouwen dan alleen een quotum voor de top.” De SP-leider vreest dat na de invoering van het quotum niets meer wordt gedaan aan emancipatie. “Ik wil niet dat partijen zelfvoldaan achterover gaan leunen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden