SP wil wet om bestuur universiteit te kiezen

Het bestuur van universiteiten zou gekozen moeten worden door de studenten en het personeel van de universiteit. De SP gaat daarvoor een wetsvoorstel schrijven naar aanleiding van de protesten in Amsterdam.

Studenten en docenten vergaderen in het bezette Maagdenhuis. Beeld anp
Studenten en docenten vergaderen in het bezette Maagdenhuis.Beeld anp

SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat dat dinsdagavond melden tijdens een bijeenkomst in het Maagdenhuis. 'We willen zo een einde maken aan het 'old boys network' en zorgen voor draagvlak voor het universiteitsbestuur', aldus Van Dijk tegen het ANP.

Aanleiding voor zijn voorstel zijn de protesten tegen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Bestuursvoorzitter Louise Gunning heeft volgens Van Dijk totaal geen binding met de eigen mensen. Niet met de studenten, maar ook niet met veel docenten. 'Dat kun je voorkomen door het bestuur rechtstreeks te laten kiezen. Het gebeurt al bij de universiteit in het Belgische Leuven en daar is het een groot succes.'

Van Dijk denkt aan universiteitsverkiezingen eens in de vier jaar. Kandidaten worden gedwongen zich te presenteren aan hun kiezers, te zoeken naar steun en ze zullen zich vaker moeten verantwoorden tegenover personeel en studenten. Zodat ze niet 'op een eiland' zitten waar ze zich bezighouden met 'geldverspillende vastgoeddeals', aldus Van Dijk.

De SP steunt de actiegroep De Nieuwe Universiteit, die strijdt voor meer inspraak en democratie in het onderwijs. Het protest, dat begon op de Universiteit van Amsterdam, staat volgens Van Dijk 'voor een breed gedeeld onbehagen over het gebrek aan democratie in het onderwijs. Bestuurders zijn oppermachtig; studenten en docenten hebben het nakijken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden