SP wil weer Nationale Investeringsbank

Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen krijgen de meeste bedrijven die aankloppen voor een lening bij banken momenteel nul op rekest omdat banken door de crisis ernstig in problemen zitten. Foto ANP Beeld
Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen krijgen de meeste bedrijven die aankloppen voor een lening bij banken momenteel nul op rekest omdat banken door de crisis ernstig in problemen zitten. Foto ANP

DEN HAAG - De SP wil dat het kabinet een Nationale Investeringsbank (NIB) opricht om met overheidsgaranties kredieten te verstrekken aan ondernemingen.

Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen krijgen de meeste bedrijven die aankloppen voor een lening bij banken momenteel nul op rekest omdat banken door de crisis ernstig in problemen zitten. Als er niet snel iets verandert, zal een mogelijk pril herstel van de economie niet kunnen doorzetten.

Nederland had tot 1999 een NIB, die werd geprivatiseerd door het kabinet-Kok. Volgens de SP heeft de bank goed gedraaid, met weinig verlies en een positief economisch effect.

In het voorstel, vervat in een zogenoemde initiatiefnota, is de rente die ondernemers aan de nieuwe NIB moeten betalen, verhoogd met een opslag om het risico voor de Staat af te dekken. De oprichtingskosten van de bank van 120 miljoen euro worden ook door deze opslag terugverdiend, aldus Gesthuizen. De nieuwe investeringsbank zou maximaal 1,5 miljard euro krediet kunnen gaan verstrekken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden