SP wil meer besteden aan ontwikkelingshulp

De SP wil meer uitgeven aan ontwikkelingshulp. Het congres besloot vandaag dat de internationaal afgesproken norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product onvoldoende is. Daarom wordt een uitgave van 0,8 procent in het programma opgenomen.

Redactie
ectuur op een stand van de Socialistische Partij tijdens hun congres in Den Bosch. Beeld anp
ectuur op een stand van de Socialistische Partij tijdens hun congres in Den Bosch.Beeld anp

De afdelingen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hadden tot dit besluit opgeroepen. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang uitte namens de programmacommissie bezwaar tegen het voorstel wegens de financiële consequenties 'We willen niet meer hulp, maar betere hulp. Dat kan met hetzelfde geld", zei hij. De leden willen de rekening voor de crisis echter niet bij de allerarmsten leggen.

De SP wil meer uitgeven aan ontwikkelingshulp. Het congres besloot zaterdag dat de internationaal afgesproken norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product onvoldoende is. Daarom wordt een uitgave van 0,8 procent in het programma opgenomen.

De afdelingen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hadden tot dit besluit opgeroepen. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang uitte namens de programmacommissie bezwaar tegen het voorstel wegens de financiële consequenties 'We willen niet meer hulp, maar betere hulp. Dat kan met hetzelfde geld', zei hij. De leden willen de rekening voor de crisis echter niet bij de allerarmsten leggen.

Met het besluit ligt de partij op ramkoers met de VVD, die fors wil bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Volgens de partij van premier Mark Rutte moet er jaarlijks geen 4,4 miljard naar de ontwikkelingshulp maar 1,4 miljard. Overigens besloot het CDA zaterdag op het partijcongres om vast te houden aan de norm van 0,7 procent. Het CDA vormt samen met de VVD het huidige, demissionaire kabinet.

Kernenergie
Het congres van de SP heeft ook het partijbeleid rond kernenergie aangescherpt. De leden van de partij namen in het verkiezingsprogramma op dat er geen vergunningen zullen worden verleend voor nieuwe kolen- of kerncentrales.

Ook werd besloten kernafval niet meer ondergronds op te slaan. Tevens mag het niet worden hergebruikt of bewerkt.

Een voorstel om de kerncentrale in Borssele snel te sluiten, haalde het niet. Wat de SP betreft gaat de centrale pas dicht als dat contractueel mogelijk is. Om binnen vier jaar Borssele te sluiten is een miljard euro nodig. Die geeft de partij liever aan andere doelen uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden