SP wil doorstroom vmbo-t naar havo verbeteren

De SP wil dat leerlingen met een mavo-diploma zonder toelatingscode kunnen doorstromen naar de havo. Scholen kunnen sinds 2012 een gemiddeld eindexamencijfer eisen van een 6,8.

Charlotte Knobben
'Belemmeringen om diploma's te kunnen stapelen moeten zoveel mogelijk verdwijnen,' aldus Erik Flentge, raadslid SP. Beeld ANP
'Belemmeringen om diploma's te kunnen stapelen moeten zoveel mogelijk verdwijnen,' aldus Erik Flentge, raadslid SP.Beeld ANP

'Dit is een drempel voor leerlingen die na de vmbo-t naar de vierde klas van de havo willen gaan", aldus Erik Flentge, raadslid van de SP. "Zij moeten na de examens de kans krijgen zich verder te ontwikkelen, ongeacht hun eindexamencijfer. Belemmeringen om diploma's te kunnen stapelen moeten zoveel mogelijk verdwijnen. Daar valt nu nog een hoop aan te verbeteren."

De Tweede Kamer is het hier mee eens: zij willen dat deze barrière, het eindexamengemiddelde van een 6,8, verdwijnt. De motie is aangenomen, maar volgens Flentge wordt er getreuzeld. "SP heeft hier kritiek op: wij willen dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Wij hopen dit probleem daarom nu lokaal aan te pakken."

Maar is het niet logisch dat er een gemiddelde van een 6,8 wordt geëist? "Nee, waar is dat cijfer überhaupt op gebaseerd? Waarom mag iemand met een 6,7 niet naar de havo? Natuurlijk is er een niveauverschil tussen vmbo-t en havo, maar het ligt in elkaars verlengde. Ik zie niet in waarom je iemand zou uitsluiten."

Flentge dient vrijdag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. "De wethouder kan dit bij de schoolbesturen bepleiten. Laat het mavo-diploma hét toegangskaartje zijn tot de havo. Ik hoop dat Amsterdam het goede voorbeeld kan geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden