SP-wethouder juicht nog niet over fusie Woonzorg

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) is niet overtuigd van de wenselijkheid van een fusie tussen Woonzorg Nederland en Habion. 'Ik sta allesbehalve te juichen op dit moment,' zegt hij. Woonzorg-directeur Guus Verduijn stelt juist dat de fusie hard nodig is.

Ton Damen
Laurens Ivens. Beeld anp
Laurens Ivens.Beeld anp

Ivens vindt dat meer concurrentie op de Amsterdamse markt van ouderenwoningen gezond zou zijn. Onlangs zocht Ivens contact met Woonzorg. Hij vraagt zich af of een grote organisatie uiteindelijk niet leidt tot minder slagkracht. 'Een tweede speler op het gebied van ouderenhuisvesting is belangrijk.'

Als er een fusie komt gaat Ivens een 'zienswijze' schrijven voor minister Stef Blok (Wonen), die zijn fiat moet geven. Eerst gaat de Tweede Kamer, die intussen heeft bereikt dat er geen onomkeerbare besluiten genomen mogen worden, er nog over debatteren.

Toch geen fusie met Habion
Woonzorg Nederland probeert met 192 verzorgingshuizen met 27.000 woningen, verdeeld over 230 gemeenten, ouderen een beschermde omgeving te bieden. De instelling is terechtgekomen in een draaikolk van fusiebewegingen. De fusie met zorginstelling Espria, zelf een fusiemoloch, werd door Den Haag verboden, maar aanvankelijk toch doorgezet via een 'personele unie', die begin dit jaar ook weer op aanwijzing van de overheid is ontbonden.

Intussen stuurt het concern aan op een fusie tussen Woonzorg en branchegenoot Habion. Volgens Guus Verduijn (63), de enig overgebleven directeur van woningcorporatie Woonzorg Nederland, is die fusie nodig. 'We doen hetzelfde. We bieden zelfstandige woonruimte, sociale huurhuizen, voor huurders met lage inkomens. Samen staan we sterker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden