SP trekt zich terug uit pro-Palestina demonstratie op de Dam

De SP Amsterdam vindt de pro-Palestina demonstratie op de Dam morgen te extreem en heeft zich daarom teruggetrokken uit de organisatie. Online hebben ruim negenhonderd mensen aangegeven mee te demonstreren.

Liza van Lonkhuyzen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De demonstratie is morgen om 14.00 uur, online hebben ruim negenhonderd mensen aangegeven te demonstreren.

De SP trok zich afgelopen week terug toen zonder overleg een lijst met sprekers werd opgesteld. Tegen twee van de drie sprekers had de partij ernstige bezwaren. Partijvoorzitter Chris Schaeffer: 'Dyab Abou Jahjah heeft Saddam Hoessein in het verleden een martelaar genoemd en Rachid Appa El Gazaoui heeft Israël vergeleken met nazi-Duitsland. Dan ben je wat ons betreft een beetje de weg kwijt.'

De organisatie van de demonstratie, Back to Palestine, laat op Facebook weten ondanks het vertrek van de SP vierkant achter de sprekers te staan en trots te zijn hen een podium te bieden.

Ook de tekst op de evenementpagina van de demonstratie was de SP een doorn in het oog geweest. Back to Palestine schrijft dat het Nederlandse volk, en Nederlandse politci waaronder Mark Rutte, medeplichtig is aan de dood van tweeduizend Palestijnen. De organisatie pleit daarnaast voor een boycot van alle producten die uit Israël komen. En ze schrijven dat ook de Nederlandse media medeplichtig zijn aan de dood van Palestijnse kinderen 'door het buiten beschouwing houden van de genocide'.

Schaeffer baalt. 'De pro-Palestina demonstratie vorige maand op het Museumplein was genuanceerd en verliep goed. We wilden graag opnieuw opkomen voor de mensen in Palestina.'

Alert op antisemitisme
De politie zal tijdens een aangekondigde pro-Palestina demonstratie zaterdag in Amsterdam opnieuw alert zijn op discriminatie, belediging en opruiing. Demonstranten mogen geen discriminerende of antisemitische uitingen doen, hun gezichten niet bedekken, geen vlaggen verbranden en geen vlaggen meedragen van terroristische organisaties als IS en Hamas.

De demonstratie is van 14.00 uur tot 18.00 uur op de Dam. De actievoerders lopen vanaf de Dam via het Rokin, de Vijzelstraat, het Weteringcircuit, de Utrechtsestraat, het Rembrandtplein en het Rokin terug naar de Dam.

Volgens de gemeente zijn er tot op heden geen tegendemonstraties aangemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden