SP stelt Kamervragen over ingrijpende reorganisatie UvA-faculteit

De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Jet Bussemaker (onderwijs) naar aanleiding van de reorganisatieplannen op de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Kamerlid Jasper van Dijk wil weten wat Bussemakers mening is over de bezuinigingen en de reorganisatie en vraagt of de oorzaken van de bezuiniging bekend zijn.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Beeld anp
SP-Kamerlid Jasper van Dijk.Beeld anp

Van Dijk zinspeelt ook op een financieel tekort door vastgoedspeculatie. 'Wat onderneemt u om een duurzame toekomst van deze faculteit te garanderen?' vraagt hij ten slotte.

Gisteravond stuurde hij de vragen per mail naar de minister. 'De minister zal wel weer zeggen dat dit niet haar verantwoordelijkheid is, maar de verantwoordelijkheid van de UvA, maar dat is gewoon niet waar,' laat Van Dijk in een toelichting weten aan Folia.

'Bussemaker is verantwoordelijk voor het opleidingenaanbod aan Nederlandse universiteiten en moet dus ook voorkomen dat er aan die universiteiten witte vlekken ontstaan. Ik concludeer uit de plannen van decaan Van Vree dat er allerlei opleidingen gewoon worden opgeheven. Dat mag wat mij betreft niet gebeuren.'

Financiële problemen
De faculteit Geesteswetenschappen heeft financiële problemen en moet op korte termijn 4 miljoen euro, en voor 2017 in totaal 10 miljoen, bezuinigen.

Maandag presenteerde het bestuur een plan om de hele faculteit anders in te richten. Er zijn twee scenario's voorgesteld: één lijkt op het Amerikaanse liberal arts-model, dat uitgaat van een brede opleiding om pas later te specialiseren, een andere optie is een terugbrengen van de opleidingen in vijf bachelor schools.

Ook zullen 70 fte, naar verluidt zo'n 150 banen, moeten verdwijnen. Studenten en medewerkers hebben zich al verenigd in actiegroep Humanities Rally.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden