SP presenteert voorlopige lijst raadsverkiezingen

Coalitiepartij SP heeft de conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gepresenteerd. Dit zijn de nieuwe gezichten én afzwaaiers.

Lijsttrekker Laurens Ivens Beeld Mats van Soolingen
Lijsttrekker Laurens IvensBeeld Mats van Soolingen

Al duidelijk was dat huidig wethouder Wonen Laurens Ivens bij de raadsverkiezingen zijn kieslijst vol, zoals hij het zelf omschrijft, 'activisten' zou aanvoeren.

Opmerkelijk hoog daarop staan de jonge nieuwkomers David Schreuders en Diyar Jassim, actief voor jongerenorganisatie Rood en beiden geboren in 1994.

Van de tien hoogst geplaatste kandidaten (zes vrouwen en vier mannen) zijn er vijf nieuwkomers. Hoeveel daarvan een zetel winnen is zeer de vraag, bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen scoorde de SP erg slecht in Amsterdam.

De hoogste nieuwkomer is Nicole Temmink (1987) op plaats drie. Zij deed al ervaring op als raadslid in Groningen en werkt nu als fractiemedewerker voor de landelijke SP.

Direct achter haar staat Erna Berends, die de overstap hoopt te maken vanuit het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord naar de raadszaal. Ook de huidige raadsleden Tiers Bakker, Helmie Bijleveld en Remine Alberts staan in de top van de lijst.

Wethouders
Ivens' enige SP-collega in het college Arjan Vliegenthart (Werk en Armoedebestrijding) is hekkensluiter op plek veertig. Hij wil, zo benadrukt de partij, zijn huidige baan graag aanhouden.

Daarmee stelt de SP onomwonden dat het ook vanaf 2018 weer wil meebesturen, zoals het de afgelopen vier jaar deed.

Twee van de zes huidige raadsleden van de SP komen in ieder geval niet terug naar het stadhuis. Fractievoorzitter Daniël Peters en raadslid Nelly Duijndam hebben zelf aangegeven iets anders te willen gaan doen en keren uit eigen beweging niet terug op de kieslijst. Beiden zijn sinds 2006 actief voor verschillende afdelingen van de Amsterdamse tak van hun partij.

Alberts
Raadsnestor Remine Alberts is op plek tien gezet en daarmee is het niet onwaarschijnlijk dat het langstzittende raadslid van Amsterdam na 21 maart 2018 niet meer terugkeert op het stadhuis. Alberts zit sinds 19998 in de gemeenteraad. Alberts had intern al aangegeven dat zij bereid was om plaats te maken voor nieuwkomers.

Op 18 november heeft de Amsterdamse SP een ledenvergadering gepland. Dan moet de lijst officieel vastgesteld worden, net als het verkiezingsprogramma.

Lees ook: Wat heeft vier jaar meebesturen de SP opgeleverd?

Ivens en zijn collega’s Marjolein Moorman (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tekende deze maand een gezamenlijk pact tegen het ‘waardeloze regeerakkoord’ van het kabinet Rutte III.

Hun overeenkomst (die landelijke navolging kreeg) is bedoeld als opmaat voor verdere samenwerking.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden