SP pleit voor sluiten De Werf na overlijden gehandicapt meisje

SP-Kamerlid Renske Leijten bepleit sluiting van De Werf, een locatie van zorginstelling Cordaan in Amsterdam-Noord waar verstandelijk gehandicapten onder begeleiding wonen. 

Bas Soetenhorst
SP-Kamerlid Renske Leijten Beeld ANP
SP-Kamerlid Renske LeijtenBeeld ANP

Aanleiding zijn de bevindingen van de inspectie over de dood van de negentienjarige Mandy Drent.

"Ik maak me grote zorgen over de veiligheid van de bewoners en medewerkers," zegt Leijten.

"De dood van Mandy staat niet op zichzelf. Al enkele jaren sta ik in contact met ouders en werknemers. Destijds richtten ze de groep Verontruste Ouders op, naar aanleiding van problemen. Het is nog steeds niet op orde. Ik ga staatssecretaris Van Rijn vragen ervoor te zorgen dat de bewoners elders een goede plek kunnen krijgen."

Afgelopen zaterdag berichtte Het Parool over de dood van de zwaar gehandicapte Mandy Drent. Waarschijnlijk kwam ze in september 2014 om het leven door verstikking, na zich in haar woning op De Werf in eten te hebben verslikt.

Cordaan, een van de grootste zorginstellingen in Amsterdam, berichtte destijds aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat het personeel adequaat had gehandeld. Ook in aanvullend onderzoek door externe deskundigen, in opdracht van Cordaan, werden geen fouten gemeld.

Maar Mandy's ouders hielden twijfels en de inspectie stelde alsnog zelf een onderzoek in. Dat werd vorige maand afgerond en concludeerde dat veel is mis gegaan. Zo was personeel niet goed opgeleid en hield het zich niet aan afspraken.

Is sluiting niet erg drastisch?
"De zorg voor Mandy was onverantwoord. Dat is nogal wat. Uit het verleden blijkt dat Cordaan onvoldoende heeft geleerd van dit soort incidenten. Er werkt te veel flexibel personeel, wat het lastig maakt ingespeeld op elkaar te zijn en de afspraken rond de begeleiding van patiënten bij iedereen in het hoofd te krijgen."

Cordaanbestuurder Eelco Damen zei zaterdag dat tal van maatregelen zijn genomen, zoals een betere opleiding van personeel, betere begeleiding van patiënten en aanpassing van de woningen.
"Hoe geloofwaardig is meneer Damen? Hij heeft in eerste instantie twee onderzoeken laten doen waarin alles werd recht gebreid. Als het aan Cordaan had gelegen, was de zaak al in oktober 2014 gesloten geweest.

En dan zegt hij nu dat de inspectie door 'een andere manier van bevragen' alsnog de waarheid boven tafel heeft gekregen. Dat maakt me woedend. Net als wanneer hij zegt de vasthoudendheid van de ouders te bewonderen, die bleven vragen om nader onderzoek.

Híj had meteen moeten zeggen: de onderste steen moet boven. Dat hij dat niet heeft gedaan lijkt me voldoende reden om op te stappen. Wat als je als patiënt geen familie hebt of geen familie die door blijft zetten, zoals Els en Marin Drent hebben gedaan?"

Wat gaat u nog meer aan de staatssecretaris vragen?
"Ik wil weten hoe hij aankijkt tegen de bemoeienis van de externe deskundigen die Cordaan erbij haalde. Ook zij werkten mee aan wat lijkt op een doofpot.

Terwijl er zo veel misging. Het personeel belde in paniek 112. En kon niet bij de defibrillator omdat het hek dicht zat. Begrijp me goed, ik geloof niet dat het personeel verwijtbaar tekort is geschoten. Voor de medewerkers was het ook traumatisch.

Het gaat me om Cordaan als instelling, die niet heeft gezorgd voor een veilige omgeving voor de patiënten en medewerkers. Dát is verwijtbaar. Ik vind dat de inspectie te veel vertrouwen heeft in Cordaan. Er zou eigenlijk verscherpt toezicht moeten komen op De Werf."

Zie ook: Mandy's laatste dag op De Werf [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden