SP: opkoop prostitutiepanden nekt investering in sociale huurwoningen

De aanpak van de criminaliteit en misstanden op de Wallen gaat volgens de SP-fractie ten koste van huurverlagingen en de bouw van sociale huurwoningen. De gemeente Amsterdam zou diverse panden opkopen om prostitutie tegen te gaan, maar houdt daardoor onvoldoende geld over om te investeren in huisvesting.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

De gemeente zou onder andere twaalf panden hebben opgekocht van de omstreden familie Barazani. 'Gewoon, omdat men die familie geen goede eigenaar vindt. Er wordt door de stadsbestuurders gezegd dat ze prostitutiepanden opkopen, maar dit heeft niets met de aanpak van prostitutie te maken', zegt SP-fractievoorzitter Laurens Ivens in een interview met De Telegraaf.

De politieke partij kreeg brieven onder ogen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) waaruit bleek dat de aankopen nooit hadden mogen plaatsvinden. De financiële risico's waren namelijk te groot. De gemeente erkent nu op de hoogte te zijn geweest van het negatieve advies, maar ondanks dat de aankopen te hebben doorgezet.

Uit de brieven blijkt verder dat de gemeentelijke woningcorporatie Stadgenoot eveneens miljoenen heeft geïnvesteerd in de aankoop en renovatie van zogenoemde prostitutiepanden. 'Allemaal geld dat geïnvesteerd had moeten worden in het bouwen van sociale woningen of in huurverlaging. Dat is waar Stadgenoot zich mee bezig zou moeten houden', aldus Ivens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden