SP: ontbied ambassadeur van Israël

De fracties van de SP in de Tweede en Eerste Kamer willen dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zo snel mogelijk de Israëlische ambassadeur laat ontbieden.

Emile Roemer, fractievoorzitter SP. Beeld anp
Emile Roemer, fractievoorzitter SP.Beeld anp

Emile Roemer en Tiny Kox, leiders van de SP-fracties in Tweede en Eerste Kamer, vinden dat Timmermans duidelijk moet maken 'dat voortzetting van de operaties van het Israëlische leger in Gaza voor Nederland volstrekt onaanvaardbaar is', zo schrijven zij Timmermans zaterdag. Wat betreft de SP is de boodschap dat 'indien deze ontoelaatbare geweldsexplosie niet stopt, er onvermijdelijk gevolgen zullen zijn voor de relaties tussen Nederland en Israël'.

Kox en Roemer vinden verder dat Timmermans met zijn Europese collega's moet overleggen over de gevolgen van deze Israëlische militaire operatie. De SP-voormannen beschouwen het optreden van Israël in Gaza als 'een regelrechte schending'' van het associatieverdrag tussen de EU en Israël waarvoor het naleven van mensenrechten een voorwaarde was. 'Wij vragen u daarom ook zo snel als maar mogelijk is met uw collega's in de Europese Unie te overleggen over de gevolgen van het Israëlische militaire optreden in Gaza voor de uitvoering van dit verdrag.'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld EPA
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden