SP-leider Roemer sluit regeren met VVD uit

SP-lijsttrekker Emile Roemer sluit uit dat zijn partij na de  verkiezingen van 15 maart een regering zal vormen met de VVD.

Emile Roemer Beeld ANP
Emile RoemerBeeld ANP

Roemer zegt zaterdag in een interview dat een regeringscoalitie met de liberalen net zo onwaarschijnlijk is als een fusie tussen Ajax en Feyenoord.

SP-wethouder in Amsterdam Arjan Vliegenthart gebruikte eerder in Het Parool al woorden van gelijke strekking om te voorspellen dat de Amsterdamse coalitie van SP, VVD en D66 geen navolging zal krijgen in Den Haag.

"U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid gaan helpen", aldus Roemer zaterdag.

"En ik bedonder niemand. Laat duidelijk zijn: we willen nog steeds heel graag plaatsnemen aan de formatietafel en snappen ook dat er compromissen moeten worden gesloten, maar niet meer met de VVD."Eerder was alleen samenwerking met de PVV van Geert Wilders onbespreekbaar voor de socialisten.

Verschillen
De verschillen met de VVD zijn wat de lijsttrekker betreft onoverbrugbaar. "Hun kernpunten staan zo haaks op die van ons dat het onmogelijk is voor ons om de komende jaren samen met de VVD in één kabinet te zitten."

Onder meer op het gebied van zorg en de economie zijn de verschillen volgens de SP-leider te groot. "De VVD wil meer markt en minder overheid. De SP gelooft in het collectief en samenwerking. Hoe kunnen wij het dus ooit eens worden?''

Roemer denkt niet dat hij door de VVD uit te sluiten zijn eigen partij buitenspel zet voor regeringsdeelname. "Ik roep andere partijen juist op hun geloofwaardigheid te behouden door samen de VVD buitenspel te zetten. Er zijn waarschijnlijk heel veel partijen nodig voor een kabinet. En er blijven zonder de VVD en de PVV nog heel veel partijen over om mee te onderhandelen. Wij gaan ons stinkende best doen om samen met hen een zo progressief mogelijk kabinet te smeden."

Lees het hele interview met Roemer: 'Ik wil nu duidelijk en eerlijk zijn' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden