SP keert zich tegen 'liberalisering arbeiderspaleis' Het Schip

In schriftelijke vragen aan het college geeft de Amsterdamse SP-fractie te kennen weinig op te hebben met het aanbieden van 17 vrije sectorwoningen in woningcomplex Het Schip in de Spaarndammerbuurt.

Jesse Beentjes
Het Schip geldt als een van de voorbeelden van de Amsterdamse School Beeld Jordi Huisman
Het Schip geldt als een van de voorbeelden van de Amsterdamse SchoolBeeld Jordi Huisman

Het revolutionaire woningcomplex van architect Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen in de Spaarndammerbuurt verrees tussen 1914 en 1921 als een van de drie nieuwe blokken van de toenmalig socialistische woningbouwvereniging Eigen Haard. Het moesten 'arbeiderspaleizen' worden, waarin veel aandacht aan architectuur en vormgeving werd besteed. Het ideaal was dat arbeiders ook recht hadden op een mooie woonomgeving.

Anno 2017 is het monumentale pand, dat ook museum Het Schip huisvest in het voormalig postkantoor van het gebouw, nog steeds handen van Eigen Haard, dat er sociale huurwoningen in beheert. Sinds kort biedt de woningbouwvereniging op haar website 17 vrije sector huurhuizen 'in het middensegment' aan, die volgens Eigen Haard als onderdeel van de vernieuwing van de Spaarndammerbuurt volledig zijn gerenoveerd.

900 tot 925 euro
Dit is tegen het zere been van de SP, die maandag in schriftelijke vragen aan het college van b. en w. de geschiedenis van het complex oprakelt en verwijst naar een brochure van de woningbouwvereniging. "Huizen waarvan Eigen Haard schrijft dat ze voorbeelden zijn van mooie en comfortabele sociale woningbouw gaan voor 900 tot 925 euro per maand in de verhuur, exclusief 100 tot 150 euro maandelijkse servicekosten," aldus raadslid Erik Flentge.

Volgens Flentge doet het liberaliseren van de 'paleizen voor arbeiders' afbreuk aan het bijzondere karakter van het gebouw, en is het onwenselijk om de woningen aan te bieden op de vrije markt. Het Schip is volgens de SP beroemd om het sociale karakter van de woningen, en vraagt het college om het gesprek met Eigen Haard aan te gaan over het behoud van de woningen in de sociale sector.

Lees ook: Het Schip blijft na restauratie een prachtig staaltje architectuur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden