SP: Kabinet verlengt uitzichtloze situatie

DEN HAAG - De oppositiepartij SP heeft vrijdag in stevige bewoordingen afstand genomen van het kabinetsbesluit om langer in Oeroezgan te blijven. Een overzicht van de reacties.Kamerlid Harry van Bommel concludeerde dat Nederland een uitzichtloze situatie in stand houdt. ''Nederlandse deelname maakt de oorlog erger en biedt de Afghanen geen oplossing.''

De SP vindt dat het kabinet beter 1 miljard euro had kunnen investeren in de wederopbouw in rustiger delen van Afghanistan dan in ''een onmogelijke vechtmissie'' in Oeroezgan. Van Bommel ziet een verlenging van de missie vooral als een steunbetuiging aan de NAVO, die geen gezichtsverlies mag lijden. (ANP)

GroenLinks tegen verlenging 'vechtmissie'

DEN HAAG - GroenLinks in de Tweede Kamer ziet geen enkel heil in het kabinetsbesluit om de missie in Oeroezgan met twee jaar te verlengen. Volgens de fractie begeeft Nederland zich met deze ''uitzichtloze vechtmissie'' in een moeras zonder einde.

Dat is een gemiste kans en bovendien erg kostbaar, stelde Kamerlid Mariko Peters vrijdag. De verlenging van het ''oorlogsscenario'' staat volgens haar duurzame vrede in Afghanistan in de weg. ''Door de focus op militaire instrumenten raken diplomatie en wederopbouw ondergesneeuwd.''

Sinds de NAVO het offensief in Afghanistan heeft uitgebreid, is de veiligheidssituatie er dramatisch verslechterd, aldus GroenLinks. Volgens de oppositiepartij blijkt ook uit niets dat de regering heeft geleerd van het ''falen van de aanpak tot dusverre''. Kennelijk spelen volgens Peters andere overwegingen een rol om te blijven, zoals de wens om tot de kopgroep van de NAVO te behoren en een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten te blijven.

GroenLinks keert zich ook tegen het idee dat Nederland Afghanistan niet in de steek mag laten, zoals Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn volgens de fractie suggereert. ''Dat is je reinste morele chantage'', aldus Peters. (ANP)

VVD stemt nog niet in met besluit Oeroezgan

DEN HAAG - De VVD wil nog niet toezeggen of zij het kabinetsbesluit over verlenging van de mmissie in Oeroezgan zal steunen. ''Ik vind de brief van het kabinet niet hard genoeg'', aldus Tweede Kamerlid Hans van Baalen vrijdag in een eerste reactie.

Van Baalen wil allereerst duidelijker toezeggingen over de financiering van de missie. Hij betwijfelt of de 100 miljoen euro extra waarmee het kabinet komt voldoende is. ''Wat gebeurt er als de kosten hoger blijken dan begroot?''

Ook over de ondersteuning die Nederland in Oeroezgan krijgt, bestaat volgens Van Baalen nog te veel onduidelijkheid. ''Ik wilde een derde land, naast Nederland en Australië, maar nu krijgen we een lappendeken van landen. Misschien worden het er wel vijf of zes.''

Daarnaast wil de VVD harde toezeggingen van de NAVO dat zij voor opvolging zal zorgen als Nederland in 2010 vertrekt uit Oeroezgan. ''Het moet niet zo zijn dat ze weer zeggen: dat zien we dan wel.'' (ANP)

D66 niet makkelijk overtuigd

DEN HAAG - Het zal een harde dobber zijn om D66 te overtuigen van het nut en de noodzaak ven de nieuwe missie in Oeroezgan na augustus 2008. Dat heeft fractievoorzitter Alexander Pechtold van die partij vrijdag gezegd in een eerste reactie op het kabinetsbesluit.

Hij wijst daarbij op het gebrek aan NAVO-bondgenoten die de taken van Nederland willen overnemen, zoals het kabinet anderhalf jaar geleden heeft beloofd. Verder ontbreekt het volgens Pechtold aan een groter, meerjarenplan voor Afghanistan, waarin ook naar economische en democratische ontwikkeling wordt gekeken. (ANP)

PVV heeft moeite met verlenging missie

DEN HAAG - De PVV in de Tweede Kamer vindt dat Nederland niet nog eens twee jaar het voortouw moet nemen bij de missie in Oeroezgan. De fractie steunt de NAVO-missie in Afghanistan, maar heeft bezwaren tegen de rol die Nederland daarin speelt.

Fractieleider Geert Wilders vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich moet houden aan zijn eerdere belofte dat Nederland in de zomer van 2008 vertrekt uit Oeroezgan. De PVV-politicus had nog kunnen instemmen met een kleinere rol voor het Nederlandse leger na die periode, maar het huidige kabinetsvoorstel gaat hem te ver.

Daarnaast vindt de PVV dat er te veel geld gemoeid is met de operatie. De 600 tot 700 miljoen euro die daarvoor wordt uitgetrokken, kan in Nederland ook goed worden besteed, aldus Wilders.

De partij wil niet voorafgaand aan het Kamerdebat over de kwestie alle deuren dichtgooien. ''Maar er moet wel een klein wonder gebeuren, willen wij nog instemmen met dit voorstel.'' (ANP)

SGP positief over verlenging

DEN HAAG - De SGP is het in principe eens met het verlengen van de militaire missie in Afghanistan, mits kan worden gegarandeerd dat die niet wordt gefrustreerd door een tekort aan middelen en mensen.

Bovendien moeten zo veel mogelijk verantwoordelijkheden en taken worden overgedragen aan de Afghanen zelf. (ANP)

PvdA: Nederland kan Afghanen niet in de steek laten

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van de PvdA steunt het kabinetsbesluit om de missie in Oeroezgan met twee jaar te verlengen en daar een harde einddatum aan te koppelen. ''Nederland kan de Afghanen in Oeroezgan niet in de steek laten'', stelde Kamerlid Martijn van Dam van de regeringspartij in een eerste reactie.

De PvdA noemt het regeringsbesluit om nog twee jaar extra de verantwoordelijkheid te dragen voor de missie ''verstandig''. Daarna moet Nederland van de partij hoe dan ook zijn troepen terugtrekken uit Oeroezgan, vindt ook de regeringsfractie.

De PvdA-fractie zal zich de komende weken buigen over de verdere inhoud van het kabinetsbesluit. (ANP)

CDA: positieve grondhouding

DEN HAAG - De CDA-fractie heeft een ''positieve grondhouding'' over het besluit om de missie in Afghanistan te verlengen, maar mist nog duidelijkheid van de NAVO over de opvolging van de missie na 2010.

Voor het CDA is belangrijk dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt en dat Nederland daarin een rol speelt. ''Afghanistan mag niet opnieuw een vrijplaats worden voor terrorisme,'' zegt CDA-Tweede Kamerlid Karien van Gennip in een eerste reactie.

Zij noemt het van belang dat meer partners de Nederlanders steunen en dat gewerkt wordt aan een goede politiemacht en goed bestuur in Afghanistan. Van Gennip wil wel duidelijkheid van de NAVO over opvolging van de missie na 2010.

Ook wil het CDA dat de sterkte van de krijgsmacht niet te lijden heeft onder de missie en dat er meer duidelijkheid komt over de financiering van de missie. Bovendien moet er niet alleen worden gezorgd voor fruitteelt als alternatief voor het verbouwen van papavers, maar ook moeten de grote drugshandelaren stevig worden aangepakt. (ANP)

Vakbonden niet blij met verlenging

DEN HAAG - De militaire vakbonden AFMP, ACOM en VMB NOV reageerden vrijdag niet enthousiast op het besluit van het kabinet om de missie in Oeroezgan nog met twee jaar te verlengen. Zij maken zich vooral druk over de uitzenddruk voor de schaarse genisten, vliegers, medisch verpleegkundigen en technici in de krijgsmacht.

De AFMP is om die reden ronduit tegen verlenging. De ACOM is tegen verlenging als de missie wordt gecombineerd met het sturen van een militair hospitaal naar Afrika, zoals het kabinet overweegt. Bovendien wil de ACOM meer zekerheid over de geweldsinstructies voor de militairen. Momenteel bieden die te weinig zekerheid, vindt de bond.

De ACOM is wel tevreden met het geld dat het kabinet voor de verlenging in Oeroezgan beschikbaar stelt. De VMB NOV heeft daarover nog twijfels. Deze bond wil de financiële bijlage eerst nog eens goed doornemen, want zij is tegen verlenging tenzij er 400 miljoen euro bij komt. Vooralsnog ziet het daar niet naar uit. Ook de VMB NOV heeft zorgen over de schaarste van het personeel. (ANP)

NAVO verwelkomt besluit kabinet

BRUSSEL - De NAVO verwelkomt het besluit van de Nederlandse regering om tot het eind van 2010 in Afghanistan te blijven. Het is een teken van de betrokkenheid van Nederland bij het Afghaanse volk, aldus een zegsman van het militaire bondgenootschap.

De regering besloot vrijdag twee jaar extra in Afghanistan te blijven met 1300 militairen. Op dit moment zijn daar 1650 Nederlandse militairen, de meesten in de zuidelijke provincie Oeroezgan. De Nederlandse bijdrage zou oorspronkelijk twee jaar duren, tot augustus 2008.

De NAVO leidt de vredesmacht ISAF in Afghanistan. ISAF telt ongeveer 40.000 militairen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden