Update

SP: ID-kaart moet, dus moet gratis, VVD: ID-wet te snel geldig

De ID-kaart is verplicht, dus de overheid mag er geen geld voor vragen, betoogden SP en GroenLinks vandaag tijdens een debat over de kaart. De VVD liet weten er moeite mee te hebben dat gemeenten nu alweer geld mogen vragen voor de kaart, terwijl dit nog wettelijk geregeld moet worden.

null Beeld anp
Beeld anp

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plaschaert vraagt zich af of dit stand houdt voor de rechter. 'We kunnen ons niet een nieuwe flater veroorloven.'

Daarom zou het beter zijn dat de wet pas geldig wordt als deze in het Staatsblad gepubliceerd is. Maar Hennis-Plasschaert wilde nog niet zeggen of ze een voorgestelde wetswijziging van GroenLinks die dit regelt, gaat steunen. Ze wil eerst de antwoorden van het kabinet afwachten.

De VVD staat sympathiek tegenover het voorstel van de PvdA om de ID-kaart tien jaar geldig te laten zijn, maar wil dan wel zeker weten dat er niet meer mee geknoeid gaat worden. Ook de PVV voelt voor een geldigheid van tien jaar. Beide partijen vinden wel dat snel geregeld moet worden dat de ID-kaart niet meer gratis is.

Verplicht identificeren
De Hoge Raad bepaalde dat gemeenten geen leges mogen heffen voor het document, omdat de burger deze verplicht moet hebben om zich te identificeren. Volgens de SP had minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) hier beter bij stil moeten staan.

Tijdens de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was, zijn er 155.000 aangevraagd. Dat is bijna vijf keer zoveel dan normaal. Per dag kostte deze stormloop 800.000 euro. Dat zei minister Gerd Leers vandaag. Leers vervangt minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) die op de Antillen is.

De Kamer spreekt vandaag over de wet die leges heffen weer mogelijk maakt. Veel partijen hekelden ook de terugwerkende kracht van deze wet. Sinds donderdag is de kaart niet meer gratis, terwijl de wet nog door Tweede en Eerste Kamer moet.

'Nu wordt er een noodwet door de Kamer gejast. Zo ga je niet om met een uitspraak van de Hoge Raad', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. GroenLinks komt met een voorstel de wet pas in te laten gaan na publicatie in het Staatsblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden