Update

SP: giften giro 555 voor de Hoorn verdubbelen

Het kabinet moet donaties op Giro 555 voor hulp tegen de droogte in de Hoorn van Afrika verdubbelen. De omvang van de humanitaire ramp in de Hoorn vraagt om dit gebaar van het kabinet, aldus Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP).

Een ondervoed kind in Somalië. Beeld epa
Een ondervoed kind in Somalië.Beeld epa

'In landen als Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti worden zo'n 11 miljoen mensen bedreigd door een hongersnood. Er is sprake van de ergste droogte sinds 60 jaar', aldus de SP'er.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft inmiddels ruim 15 miljoen euro toegezegd aan hulp bij het bestrijden van de ramp door de droogte in oostelijk Afrikaanse landen. Dinsdag stond de teller bij Giro 555 op 16 miljoen euro.

Haïti
Van Bommel wijst erop 'dat inzamelingsacties in het verleden vaker zijn verdubbeld door het kabinet, zoals vorig jaar bij de ramp in Haïti'.

Bovendien heeft Nederland voor dit jaar volgens hem nog genoeg aan noodhulp gereserveerd. 'Ik kan mij niet voorstellen dat deze pot al leeg is.'

Glazen Huis
Een woordvoerder van de staatssecretaris stelt dat sinds de actie van het Glazen Huis van 3FM in december donaties voor hulpacties niet meer verdubbeld worden. Volgens de woordvoerder steunt Knapen de actie van de samenwerkende hulporganisaties voor de Hoorn van Afrika van harte, maar ziet hij het wel als een actie van de bevolking zelf. 'Het geld dat het kabinet uittrekt is al van belastingbetaler en mensen kunnen zelf bepalen of ze ook via giro 555 bijdragen.'

245 miljoen al toegezegd
Verder geeft zijn woordvoerder aan dat er begin dit jaar nog 245 miljoen euro voor noodhulp was en dat daarvan al een belangrijk deel is toegezegd. Bijvoorbeeld 40 miljoen euro aan het VN-noodhulpfonds (CERF), 40 miljoen aan het VN-voedselprogramma (WFP) en 42 miljoen aan de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

Hiervan wordt volgens de zegsman ook geld ingezet voor de Hoorn van Afrika; bovenop de ruim 15 miljoen euro. De woordvoerder zegt dat niet valt uit te sluiten of nog meer noodhulp naar de Hoorn van Afrika gaat. 'Elk verzoek wordt zorgvuldig bekeken.'

Harry van Bommel ©ANP Beeld
Harry van Bommel ©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden