SP: geen hotels of ijswinkels erbij, en koetsjes de stad uit

Geen hotels meer erbij, de toeristenbelasting fors omhoog, de hop-on-hop-offbus en koetsen de stad uit; collegepartij SP pleit voor verdere inperking van het toerisme.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grens is voor veel bewoners bereikt, schrijft de SP in het manifest tegen massatoerisme, dat vandaag naar buiten komt. "Grote bedrijven vullen hun zakken dankzij het massatoerisme, terwijl bewoners het kind van de rekening zijn."

Bedrijven als zakkenvullers; zo kennen we de SP weer. Met de verkiezingen in zicht hoeft de collegepartij minder op de tong te bijten. Het is hoog tijd om in te grijpen in het massa­toerisme, aldus de partij.

De SP heeft als collegepartij met twee wethouders tijd genoeg gehad om maatregelen te nemen, zou je zeggen. "Dat hebben we ook gedaan," zegt lijsttrekker Laurens Ivens, tot maart wethouder Wonen in Amsterdam. "De afgelopen jaren is sprake geweest van een enorme omslag. Van 'we moeten meer toeristen binnen­halen en meer hotels bouwen', naar 'niet nog meer toeristen'. Ik ben trots op wat het college heeft bereikt."

Critici vinden dat het college te laat heeft ingegrepen en dat Ivens zelf te laat in actie is gekomen tegen vakantieverhuur. "Je bent altijd te laat," reageert Ivens. "Voordat wij aantraden had Amsterdam het beleid vakantieverhuur te faciliteren. Dan duurt het wel even voordat dat is omgedraaid."

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft deze zomer zeven bijeenkomsten georganiseerd met bewoners van de binnenstad. De bevindingen zijn opgetekend in het manifest, waarvan de maatregelen gelden als verkiezingsbelofte.

Hop-on-hop-offbus
De SP wil de hotelstop uitbreiden naar de hele stad. Nu geldt nog een uitzondering van de hotelstop voor Nieuw-West en Zuidoost. Ivens wil daarvan af. "Geen enkel hotel erbij," zegt hij. "Tenzij elders in de stad een hotel dichtgaat."

De toeristenbelasting mag van de SP omhoog. De hop-on-hop-offbussen waarmee toeristen door de stad rijden, krijgen geen nieuwe vergunning meer. Dat geldt ook voor de paardenkoetsen. "Toeristen maken maar gebruik van het openbaar vervoer." Nieuwe ijs- en wafelwinkels of toeristenzaken zijn uit den boze. "Het gaat ons niet om de toeristen, maar om het grote geld dat ermee wordt verdiend."

De SP heeft deze zomer 7 bijeenkomsten georganiseerd met bewoners van de binnenstad. De bevindingen staan in een manifest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden