SP geeft brugwachtershuisje cadeau, maar niemand wil het hebben

De fractievoorzitter van de SP Centrum heeft woensdagavond als ludiek protest een brugwachtershuisje bij de Walter Süskindbrug weggegeven. Speciaal voor de gelegenheid was het huisje ingepakt, maar niemand wilde het in ontvangst nemen.

De SP heeft het brugwachtershuisje bij de Hermitage ingepaktBeeld Pim Brasser

Tien SP'ers voeren op deze manier actie tegen het plan van de gemeente om 28 leegstaande brugwachtershuisjes om te bouwen tot kleine hotelkamers. Het Lloyd Hotel heeft de vergunningen al aangevraagd. Een petitie tegen het plan is bijna 4.500 keer ondertekend.

"Wat bent u aan het doen?," vraagt een waterpolitieagent aan Michiel Wetzer, fractievoorzitter van SP Centrum. De strik om het brugwachtershuisje van de Walter Süskindbrug bij de Hermitage valt op. Een handhaver van Waternet komt ook aangevaren. "Ik heb toestemming van de brugwachter," zegt Wetzer. "Maar hij durfde zelf niet."

Cadeaupapier
Het stoffen 'cadeaupapier' zit vast met tape en klemmen, dus van de waterpolitie mag de actie doorgaan. "Als jullie voorzichtig doen op het dak en het huisje niet beschadigen." De agent en handhaver kijken vanaf de overkant toe. "Voor handhaving op het water is geen ruimte meer, maar nu zijn er opeens twee boten paraat," zegt Wetzer.

Er zijn volgens Wetzer al te veel hotels in het centrum. "En de gemeente heeft een hotelstop afgekondigd, dus dit plan gaat regelrecht in tegen het eigen beleid." In plaats van de hotelsuites wil hij een prijsvraag voor bewoners uitschrijven, zoals de gemeenteraad het college opdroeg in 2009. "Daarom hebben we hier een ideeënbus neergezet. We willen dat burgers kunnen meebeslissen."

Cadeaubon
Wetzer heeft een cadeaubon gemaakt voor de vier om te bouwen brugwachtershuisjes in het centrum. Het Lloyd Hotel had in eerste instantie toegezegd het cadeau in ontvangst te nemen. "Totdat ze doorhadden wat het inhield," denkt Wetzer.

Dus belde hij Boudewijn Oranje en Jeanine van Pinxteren van stadsdeel Centrum, maar ook zij hadden geen zin. "Ik had het wel zo sportief gevonden als iemand was komen opdagen," zegt Wetzer.

Wie gaat het doek zo weer van het huisje afhalen? "Tsja, ik ben het lichtste," zegt Wetzer. "Maar Jaap heeft het net opgehangen, dus hij is meer ervaren."

Michiel Wetzer, SP Centrum (rechts) en Tiers Bakker, gemeenteraadslid voor de SPBeeld Pim Brasser
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden