SP gaat eindelijk meebesturen

AMSTERDAM - De SP gaat vrijwel zeker deelnemen aan het stadsdeelbestuur Oost-Watergraafsmeer. De onderhandelingen tussen de coalitiepartners PvdA en Méérbelangen en de SP bevinden zich in de slotfase.Het is de eerste keer dat de SP in Amsterdam in het bestuur van een stadsdeel komt. Wat is 2006 in geen enkel stadsdeel lukte, lijkt in Oost-Watergraafsmeer na het vertrek in december van GroenLinks en de portefeuillehouder van die partij, Antoinette Tanja, vrij gemakkelijk tot stand te komen.

Het zou PvdA-fractievoorzitter Gery de Boer verbazen als de nieuwe coalitie er niet zou komen. Ook Méérbelangenvoorman Frans Romkema ziet 'geen moeilijke punten'.

Hoofdonderhandelaar van de SP, Laurens Ivens, zegt nog wel wat meer SP-beleid in het bestuursakkoord te willen terugzien, maar verder is hij optimistisch. Ivens is tevens voorzitter van de SP Amsterdam en gemeenteraadslid. De SP zal volgens Ivens 'een oude rot' in het stadsdeel bestuur afvaardigen. ''Daarvoor is een shortlist, of liever gezegd longlist, opgesteld.''

Een beoogde kandidaat is Hans Bakker, een ervaren en politiek relatief gematigd gemeenteraadslid. ''Ik sta op die lijst,'' erkent Bakker, die al in het stadsdeel woont. ''Maar de lijst is lang en er zijn meer goede SP'ers die het kunnen.'' Ook Ivens staat op de lijst, maar hij denkt zelf dat er veel SP'ers zijn met meer ervaring, die in aanmerking willen komen voor de functie.

Eerder leek het erop dat Tweede Kamerlid Harry van Bommel zich warmdraaide voor de functie. Van Bommel, tot voor kort wonend in Oost en eerder lid van de deelraad: ''Ik heb kort met die gedachte gespeeld, maar besloten het niet te doen. Ik ben te lang niet betrokken geweest bij de lokale politiek. Ik zou te veel een met de haren erbij gesleepte importbestuurder worden.''

Grote beleidsveranderingen zijn volgens PvdA-fractieleider De Boer niet te verwachten, omdat daarvoor de periode van twee jaar tot de verkiezingen te kort is.

Toch wil de SP zich wel kunnen profileren op sociale thema's. Volgens fractieleider Karen Wegner bijvoorbeeld het behoud van sociale woningbouw in de met sloop bedreigde wijk Jeruzalem, maar ook de inkomenspositie van ouderen.

Wegner: ''Bij renovatieprojecten zie je dat ouderen van een grote woning naar een klein appartement gaan, maar meer huur moeten betalen. Dat willen wij tegengaan.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden