Update

SP en PVV vinden korten op pensioenen niet nodig

CNV Jongeren noemt korten van de pensioenen 'bittere noodzaak'. In de ogen van PVV en SP is korten op uitkeringen van pensioenfondsen in de metaal echter onnodig.

ANP/Redactie
Tweede Kamerlid van de SP Paul Ulenbelt. Beeld anp
Tweede Kamerlid van de SP Paul Ulenbelt.Beeld anp

De partijen vinden dat de huidige rekensystematiek van de dekkingsgraden van de fondsen niet deugt. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP spreekt vandaag van 'domme rekenregels, waarvan ouderen niet de dupe mogen worden'. Hij heeft een debat aangevraagd met minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De SP'er wil dat de rekenregels worden aangepast om de dreigende kortingen te voorkomen.

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar wil de pensioenbuffers nu laten beoordelen op basis van een vaste rekenrente, zoals dat voor 2007 gebruikelijk was.

Korten is volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken) 'naar, maar in sommige gevallen onvermijdelijk'. De minister wijst erop dat het gaat om pensioenfondsen die al in 2008 in de problemen zijn gekomen. De fondsen zijn sindsdien onvoldoende hersteld en volgens Kamp hebben ze wellicht volgend jaar ook nog te weinig geld om alle huidige en toekomstige pensioenen te betalen. 'Zonder de kortingen zouden jongeren onevenredig voor de huidige tekorten moeten opdraaien', aldus de VVD-bewindsman.

Urgentie
Volgens VVD-politica Helma Lodders geven de huidige problemen bij pensioenfondsen vooral 'de urgentie aan' van het pensioenakkoord. Hierin heeft het kabinet afspraken gemaakt met werkgevers en vakbonden over verhoging van de AOW-leeftijd en hoe verder gespaard kan worden voor aanvullend pensioen.

Lodders wil nu niets zeggen over de rekenrente. Volgens haar is het van belang het pensioenakkoord uit te voeren. Hoe langer dat duurt, hoe groter de problemen worden door de toenemende vergrijzing en stijgende levensverwachting, vreest zij. 'We moeten voorkomen dat de rekening wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties', aldus het VVD-Kamerlid.

Bittere noodzaak
CNV Jongeren noemt korten van de pensioenen 'bittere noodzaak'. Het is nodig omdat er anders voor jongeren veel minder pensioengeld overblijft, aldus de jongerenbond. De bond wijst erop dat niet alleen ouderen maar ook jongeren door de maatregel worden geraakt. Want wanneer wordt gekort, ontvangen niet alleen de gepensioneerden minder, maar bouwen ook de werkenden minder rechten op.

Pensioenfondsen die hun onderdekking niet te lijf gaan door te korten op de pensioenbetalingen, duperen daarmee de werkenden van nu, zegt Theo Kocken van adviesbureau Cardano. 'Als we nu het korten van de pensioenen vooruitschuiven, hopen de tekorten zich nog verder op. Dan schiet er straks helemaal te weinig geld over voor jongeren.', stelt voorzitter IJmert Muilwijk van CNV Jongeren. De Nederlandsche Bank heeft nu al verzachtende maatregelen genomen door de korting op maximaal 7 procent te zetten. 'Daardoor wordt in fondsen met grote tekorten een rekening doorgeschoven.' Deze maatregel staat volgens Muilwijk niet op zichzelf. Pensioenfondsen proberen al jaren slecht nieuws uit te stellen, zegt hij.

Pijn
'De pijn die je nu uitstelt, schuift bijna dubbel zo hard door naar de volgende generaties', aldus pensioenexpert Theo Kocken. Pensioengerechtigden gaan er volgens hem volgend jaar in het slechtste geval nominaal 2,5 procent op achteruit. De korting op het pensioen kan weliswaar oplopen tot 7 procent, maar daar staat tegenover dat in het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW met 0,6 procent stijgt. 'Ik vind het allemaal wel meevallen, als je kijkt naar de enorme crisis waar wij in zitten en de stijgende levensverwachting', aldus Kocken.

Volgens de FNV is het beeld dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen schetsen, 'dramatischer dan nodig' is. Met een 'realistischer' bepaling van de rentestanden op zowel de korte als de lange termijn, zouden sommige fondsen minder of niet hoeven te korten, stelde bestuurder Willem Noordman van FNV Bondgenoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden