SP: Amsterdammers eerst, en één centrale thuiszorg

Als het aan de SP ligt, krijgen Amsterdammers die minimaal drie jaar in de stad wonen, voorrang bij een nieuwe koop- of huurwoning. "Wij kiezen primair voor mensen die hier wonen."

Beeld ANP

De voorrang voor Amsterdammers op de woningmarkt geldt elk jaar voor de eerste vijfduizend nieuwbouwwoningen die in de stad verrijzen, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma van de SP, dat zaterdag uitkomt.

"Het is belangrijk om te bouwen voor mensen die hier wonen," zegt Arjan Vliegenthart, SP-wethouder en voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma heeft geschreven. "Veel jongeren van 24 of 25 jaar kunnen niet in de stad wonen. Ze zijn hier opgegroeid, hebben in Amsterdam op school gezeten en moeten dan dertien jaar wachten op een sociale huurwoning. Deze groep verdient meer aandacht."

Om ook koopwoningen te kunnen toewijzen aan Amsterdammers, wil SP de voorrangsregel vastleggen in de erfpachtvoorwaarden. Dit betekent dat mensen van buiten- ook leerkrachten, verplegers en expats - minder snel een woning kunnen vinden. "Dit is niet een keuze tegen hen, maar voor jongeren uit Amsterdam."

Uitwijken
Vliegenthart vreest niet dat bedrijven zullen uitwijken naar steden waar ze hun expats wél kunnen huisvesten. "Of die nu in Amstelveen of Amsterdam wonen, maakt niet zoveel uit."

De SP wil dat scholen voorrang geven aan leerlingen die zich gezamenlijk aanmelden: kansrijk met kansarm. Hiervoor moeten twee lijsten worden opgesteld, één met 'kinderen die van huis uit minder kansen hebben' en een met kinderen die zulke kansen wel hebben, met als doel dat die twee groepen zich meer mengen. "Je kunt alleen met elkaar samenleven als je elkaar tegenkomt," zegt Vliegenthart. "Dat begint op school."

Dit programmapunt doet denken aan het convenant dat toenmalig wethouder Hennah Buyne in 2007 sloot met de scholen, waarbij leerlingen met verschillende achtergronden voorrang zouden krijgen als ze zich samen inschreven. Deze afspraken zijn al snel weer ingetrokken.

De partij neemt zich verder voor de 'marktwerking uit de thuiszorg te slopen' door een gemeentelijke thuiszorgorganisatie op te zetten. Die neemt thuiszorgers in dienst. "De stad telt bijna dertig thuiszorgorganisaties, dat leidt tot bureaucratie," zegt Vliegenthart. "Ze concurreren met elkaar op prijs, en dat gaat ten koste van de arbeidsvoorwaarden."

Zo'n gemeentelijke thuiszorgorganisatie kan veel duurder uitpakken. "Ik verwacht niet dat het duurder wordt. Maar het is een kwestie van beschaving om zorgmedewerkers niet tegen elkaar uit te spelen, los van wat het kost."

Toeristenbelasting
In de strijd tegen de drukte wil SP de toeristenbelasting verdrievoudigen van zes tot achttien procent. Opvallend is dat de partij vakantieverhuur wil beperken tot dertig dagen per jaar, of nog minder in drukke gebieden. Diverse raadsfracties hadden hier al om gevraagd, maar stuitten op SP-wethouder Laurens Ivens, die de teruggang van zestig tot dertig dagen juridisch onhoudbaar acht.

Dit zou betekenen dat SP een onhaalbare belofte in het programma heeft opgenomen. Vliegenthart ziet dat anders. "In het programma staat wat we wíllen realiseren. We zullen bij het kabinet aandringen om die grens van dertig dagen mogelijk te maken. Een ruime meerderheid van de partijen wil dit, dan zou het kabinet knotsgek zijn om daar niet naar te luisteren."


Lees ook: Wat heeft vier jaar meebesturen de SP opgeleverd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden