SP: aanpak Wajongers haaks op bijstandsregels

De kabinetsplannen voor jonge gehandicapten en voor de bijstand hangen nauw samen, maar staan tegelijk haaks op elkaar. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vreest 'een groot drama voor werklozen en gehandicapten' als deze plannen in hun huidige vorm doorgaan.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut.Beeld ANP

Ze wil dat de twee wetsvoorstellen samen worden behandeld in plaats van apart, zoals de bedoeling is van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Karabulut gaat dat dinsdag aankaarten in de Tweede Kamer.

Klijnsma wil alle jonggehandicapten laten herkeuren. Worden ze goedgekeurd, dan raken ze hun Wajong-uitkering kwijt en komen in de bijstand terecht. Ze krijgen dan te maken met de strengere regels die het kabinet voor bijstandsgerechtigden wil hanteren. Ze moeten een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering en worden gekort als ze met meer mensen onder een dak wonen.

Participatiewet
De kabinetsplannen voor jonggehandicapten staan in de participatiewet, die waarschijnlijk volgende week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Klijnsma heeft al laten doorschemeren dat ze enkele kleine versoepelingen zal aanbrengen in haar oorspronkelijke voornemens. Zo zullen niet alle jonggehandicapten voor de keuringsarts hoeven te verschijnen. Als duidelijk is dat ze toch niet worden goedgekeurd, vindt alleen een 'papieren' keuring plaats. Verder zullen jonge gehandicapten die nog bij hun ouders wonen, of die samenwonen met een partner, niet meteen hun hele uitkering kwijtraken als ze worden goedgekeurd.

Volgens Karabulut wil Klijnsma tegelijkertijd het regime in de bijstand flink aanscherpen. Het SP-Kamerlid vreest toenemende armoede bij de betreffende groep. Een gezamenlijke behandeling van beide plannen is daarom volgens haar noodzakelijk. 'Dan kunnen de asociale regels er uit worden gehaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden