Souvenir Huisje biedt een alternatief voor de koelkastmagneet

De in Amsterdam verkrijgbare souvenirs zijn weinig origineel. Voor toeristen en Nederlanders op zoek naar een alternatief bedacht Erik Kessels het Souvenir Huisje.

Het Souvenir Huisje op de Herengracht, deel van het Amsterdam Light Festival Beeld -
Het Souvenir Huisje op de Herengracht, deel van het Amsterdam Light FestivalBeeld -

Op de brug waar de Leidsestraat over de Herengracht gaat, staat een vuurrood huisje met daarin twintig concepten voor alternatieve souvenirs. De souvenirs zijn bedacht door studenten van Avans Hogeschool Breda en SintLucas Boxtel, naar een idee van reclamemaker Erik Kessels.

Kessels is dit jaar gastcurator van Unesco Werelderfgoed Nederland. Om ons erfgoed opnieuw onder de aandacht te brengen en het begrip souvenir 'open te breken', bedacht hij een plek voor souvenirs die een link hebben met het Nederlandse erfgoed.

Alternatieve souvenirs
Het zijn plekken en gebouwen waar toeristen doorgaans meer van weten dan Nederlanders zelf. De alternatieve souvenirs zijn geïnspireerd op de Amsterdamse grachtengordel, de Van Nellefabriek in Rotterdam en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Voor al het erfgoed bedachten de studenten één of meerdere relikwieën.
De grachtengordel komt terug in de Canal Bridge Work-out van Alicia Fuentes, een miniatuurbrug waar fitness- en yoga-oefeningen mee kunnen worden gedaan voor een 'Amsterdams figuur'.

De Van Nellefabriek wordt gerepresenteerd in mokken van metaal en glas, gemaakt door Jasmijn Schol. De constructie van de fabriek is skeletachtig, met veel kubussen, en dat is terug te zien in het ontwerp van de mok.

Hoogstaande ontwerpen
De stoelen van Gerrit Rietveld, hoogstaande ontwerpen, maar niet zo comfortabel om op te zitten, vormden de inspiratie voor de Rietveldslippers van Sarah Lieben en Suzanne Jacobs. Dit sobere schoeisel van rode en donkerblauwe platen, verbonden door zwarte latten, is zeker niet vriendelijk voor de voeten.

Een ander Rietveldidee, dat binnenkort in productie gaat, is dat van Max Castelein en Lee Jihee: een plakbandset met gebruiksaanwijzing. De rolletjes plakband hebben de iconische kleuren die Rietveld gebruikte in zijn ontwerpen en kunnen worden gebruikt om een interieur of voorwerp op te leuken of waar nodig te repareren naar een ontwerp uit de periode van De Stijl.

De door de studenten bedachte apps zijn volgens Kessels nog het makkelijkst in productie te brengen. Zo kan de Soundscape App van Marijn Willemse en Jordy Moerland met herkenningstechnologie de vlakken en hoeken in het Rietveld Schröderhuis omzetten in muziek. Zo kunnen toeristen het huis op een andere manier ervaren en herinneren, foto's mogen daar namelijk niet worden gemaakt.

Het Souvenir Huisje van Erik Kessels is t/m 22 januari te zien, samen met een lichtinstallatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden