Soullegende Sly Stone leeft nu als dakloze

Het kan raar lopen in het leven van een muzikant. De ooit zo succesvolle soullegende Sly Stone, de frontman van Sly & the Family Stone, had een belangrijke rol in de ontwikkeling van soul, funk en psychedelische muziek in de jaren zestig en zeventig. Ze scoorden hits als Dance to the Music en Everyday People. Met het succes kwam ook het geld, de roem, de drugs en de aftakeling. Sly leeft nu als dakloze in Los Angeles.

Sly Stone op het 41ste Montreux Jazz Festival in Switzerland op 14 Juli 2007. © FOTO EPA Beeld
Sly Stone op het 41ste Montreux Jazz Festival in Switzerland op 14 Juli 2007. © FOTO EPA

De 68-jarige Stone, geboren als Sylvester Stewart, heeft geen geld meer en leeft sinds 2009 in een wit busje. Hij liet de New York Post weten dat een ouder echtpaar hem een keer per dag eten geeft en dat hij van hun douche gebruik mag maken.

In beweging

'Ik ben gek op mijn kleine camper', liet Sly weten. 'Ik wil gewoon niet terugkeren naar een vast adres. Ik houd het er niet van op een plek te blijven. Ik moet in beweging blijven.' Hij zou nog steeds muziek maken en deze probeersels bewaren op zijn laptop in het busje.

Pionier
Sly & the Family Stone, James Brown en Parliament-Funkadelic waren pioniers van de verandering van muziekstromen in de jaren zestig en zeventig. Stones sexy en stilistische muziekmix waren van grote invloed op Prince en Rick James. Ooit leefde hij het leven van een rockster, bezat meerdere huizen en was een voorbeeld voor anderen. Nu is er nog weinig van de legende over.

Rechten verkocht

Naar eigen zeggen begonnen de geldproblemen voor Sly toen hij de rechten van zijn muziek verkocht aan Michael Jackson in 1984 voor 1 miljoen dollar. Ook zou hij zijn voormalige manager Jerry Goldstein hebben aangeklaagd voor fraude. Goldstein liet hem in 1989 een contract tekenen waardoor die eerste controle had over zijn financiën. Zo liep hij twintig jaar aan royalty's mis. Stone klaagde Golstein aan voor 50 miljoen dollar.

Drugs
Naast zijn financiële problemen vecht Stone ook al jaren tegen de gevolgen van drugsverslaving. Zo herinnert hij zich dat hij eens 2500 dollar aan dope uitgaf, in plaats van het kopen van cadeautjes voor Kerst voor zijn zoontje. Hij zou in die tijd ook altijd een vioolkoffer vol met drugs met zich mee hebben gesleept.

Optreden
In 2006 nog deed hij nog een poging tot optreden tijdens de Grammy Awards. Uit eerbetoon aan de ooit zo succesvolle en invloedrijke band, zongen diverse artiesten I Want to Take You Higher. Sly viel halverwege het lied in en verliet het podium voor het nummer eindigde. Hij zou direct op zijn motor zijn gestapt en zijn weggereden.

Stone heeft naar eigen zeggen honderden nieuwe liedjes op zijn laptop. Die bewaart hij voor zichzelf, omdat hij geen goede ervaring heeft met het tekenen van platencontracten en ook is hij er van overtuigd dat huurmoordenaars en de FBI achter hem aan zitten.

In 2009 was het verval van de Sly te zien in de documentaire Coming Back for More van Willem Alkema. Hij leefde toen al van de bijstand en sliep in goedkope hotels. Inmiddels zijn deze camper en zijn laptop nog alles wat hij heeft.

Stone op het vliegveld van LA in 2010. © FOTO BRUNO Beeld
Stone op het vliegveld van LA in 2010. © FOTO BRUNO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden