Schuim

Sophie Hilbrand kon niet, dus belden ze Chantal Janzen

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Het Verlangen.

Hans van der Beek
Hoofdrolspeelster Chantal Janzen en haar man Marco Geeratz. 'Dat is hem nou' Beeld Schuim
Hoofdrolspeelster Chantal Janzen en haar man Marco Geeratz. 'Dat is hem nou'Beeld Schuim

Door de lobby van Tuschinski loopt een vrouw pontificaal rond met een camera aan een selfiestick. Ze houdt de stick omhoog, zoals ik dat alleen ken van meneer pastoor aan het hoofd van een processie.

'Smile!' staat op een A4'tje aan de stick, 'je bent live op Facebook.' De diepere duiding laat ik aan cultuurpessimisten.

Ik ben op de première van Het Verlangen, een nieuwe Nederlandse romcom, want het is maandagavond. Daar komt Chantal Janzen binnen. Mooi, denk ik, meteen mijn eerste foto. Terwijl ik scherp stel, hoor ik Janzen tegen haar man zeggen: "Dat is hem nou. Van dat boek."

Ik krijg een vriendelijke hand van Marco Geeratz. Dit heeft een kleine voorgeschiedenis.

Bijna tien jaar geleden alweer schreef ik een roman over een geschiedenisleraar met een midlifecrisis en tevens een obsessie voor Chantal Janzen, de echte.

"Gods Christus Hans, wat hebben ze jou aangedaan vroeger," zei Janzen toen ze het boek uit had. Die quote is later nog op de cover terechtgekomen.

Janzen was zo vriendelijk het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Zo maakte ik mijn debuut in Shownieuws, een ijkpunt dat mijn vader en moeder helaas niet meer mochten meemaken.

In haar speech vertelde Janzen hoe ze haar man aan de keuken­tafel probeerde uit te leggen waarom ze naar een boekpresentatie van een of andere journalist moest. Ze zette mij vervolgens weg als een trieste, oude, kale, lelijke frustraat - en dat in alle charme.

Voor de liefhebber van leedvermaak is het fragment te zien op YouTube.

Host van de avond is Sophie Hilbrand. Fijne openingswoorden: "Voor de film zochten ze een lekker wijf en wat doe je dan? Maar ik kon niet, dus belden ze Chantal Janzen."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

In de film speelt Janzen een schoenenverkoopster met schrijfambities, die naar voren wordt geschoven als auteur van een briljante debuutroman, omdat de echte auteur een stotterende, pr-schuwe nerd is.

(Toch even een dingetje tussendoor, in deze tijd van overgevoeligheid en lange tenen, maar ook in een tijd van eyeopeners van wat nog een onschuldig grapje is en wat blijkbaar echt niet meer kan: stotteraars zijn de laatste minderheid die je ongestoord belachelijk kunt maken. Zullen we daar niet ook eens langzamerhand mee o-o-o-o-ophouden?)

Over de film zelf verder: als het aantal schalen bittergarnituur dat voorbij blijft komen - en deze verslaggever kan vergelijken met andere maandagavonden in Tuschinski - ook maar iets zegt over de succesprognose van Het Verlangen, verwachten ze er een ongekende hoop van.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Première Het Verlangen
Waar Tuschinski
Wie Chantal Janzen, Alex Klaasen, Gijs Naber, Joram Lürsen, Sophie Verhoeven, Mano Bouzamour, Thekla Reuten, Susan Smit, Martijn Fischer, Joop van den Ende
Wanneer maandag 13 maart, van 20.00 tot 00.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer **
Hans kan niet objectief zijn

Medehoofdrolspelers Gijs Naber (l) en Alex Klaasen Beeld Schuim
Medehoofdrolspelers Gijs Naber (l) en Alex KlaasenBeeld Schuim
Het succestrio van Publieke werken: regisseur Joram Lürsen, scenarist Frank Ketelaar en producent Frans van Gestel (vlnr): 'Nu gaat het alleen om drank en spijs, hè!' Beeld Schuim
Het succestrio van Publieke werken: regisseur Joram Lürsen, scenarist Frank Ketelaar en producent Frans van Gestel (vlnr): 'Nu gaat het alleen om drank en spijs, hè!'Beeld Schuim
Het stadhoudersechtpaar Joop en Janine van den Ende Beeld Schuim
Het stadhoudersechtpaar Joop en Janine van den EndeBeeld Schuim
Nog meer royalty: Wendy van Dijk en Erland Galjaard. Beeld Schuim
Nog meer royalty: Wendy van Dijk en Erland Galjaard.Beeld Schuim
Joram Lürsen (midden, staand): 'Deze foto móét je ­nemen. Met mijn vader als godfather' Beeld Schuim
Joram Lürsen (midden, staand): 'Deze foto móét je ­nemen. Met mijn vader als godfather'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden