PlusMijn Amsterdam

Sophia Ayana: 'Mijn haat voor duiven is echt intens'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: zangeres Sophia Ayana.

Misha Melita
Zangeres Sophia Ayana (23) groeide op in Utrecht, maar is liever in Amsterdam. Daar woont ze nu vijf jaar. Deze zomer brengt Ayana haar debuut-ep uit en speelt ze in het Vondelparktheater. Beeld Tammy van Nerum
Zangeres Sophia Ayana (23) groeide op in Utrecht, maar is liever in Amsterdam. Daar woont ze nu vijf jaar. Deze zomer brengt Ayana haar debuut-ep uit en speelt ze in het Vondelparktheater.Beeld Tammy van Nerum

Museum

"Een paar maanden geleden was ik voor het eerst in het Tropenmuseum, bij de tentoonstelling Fashion Cities Africa. Ik vond het tof om te zien hoe het museum Afrika en andere delen van de wereld in een goed daglicht zet."

"Het is niet alleen arm en donker daar. Er zijn supergetalenteerde mensen, in kunst, fashion, in van alles. Er was een muur vol anti-Zwarte Pietposters. Heel goed, dat ze dat aankaarten. Veel musea durven dat niet."

undefined

Concertzaal

"Als ik even ambitieus mag zijn: Ziggo Dome. Daar zou ik wel een keer willen staan. Ik heb daar Shakira gezien, en Alicia Keys. Mensen die echt wat betekenen voor mij en mijn muziek. Vorig jaar was ik in de Arena, bij Rihanna, maar daar hoor je de muziek bijna niet."

'straat van Amsterdam. Allemaal perfecte Amsterdamse huisjes naast elkaar. Er is er niet een lelijk.' Beeld Tammy van Nerum
'straat van Amsterdam. Allemaal perfecte Amsterdamse huisjes naast elkaar. Er is er niet een lelijk.'Beeld Tammy van Nerum

Mooiste straat

"Mijn zangcoach zit op de Valeriusstraat en dat vind ik, denk ik, de mooiste straat van Amsterdam. Allemaal perfecte Amsterdamse huisjes naast elkaar. Er is er niet een lelijk. Ook nog eens heel goed onderhouden, en sommige hebben mooie kleuren. Prachtig."

Favoriet vervoermiddel

"Ik vind de fiets echt chill. Hoewel ik heel slecht ben in mijn fiets op slot zetten, ik ben echt een kluns. Ik vind dat gewoon lang duren. Maar mijn fiets is nog nooit gejat. De tram vind ik helemaal niet chill, maar de metro vind ik wel iets hebben."

'Taytu komt als enige in Amsterdam écht in de buurt van het echte Ethiopische eten.' Beeld Tammy van Nerum
'Taytu komt als enige in Amsterdam écht in de buurt van het echte Ethiopische eten.'Beeld Tammy van Nerum

Restaurant

"Taytu, een Ethiopisch restaurant in een zijstraat van de Wibautstraat. Dat smaakt naar thuis, mijn vader is Ethiopisch. Taytu komt als enige in Amsterdam écht in de buurt van het echte Ethiopische eten. Ze maken het alleen iets minder spicy dan in Ethiopië."

Mooiste plein

"Het Museumplein vind ik een bijzondere plek, waar voor altijd een eerbetoon is aan Nederlandse kunstenaars. Sommige kunstenaars zijn er zelf niet eens rijk van geworden, zoals Van Gogh. Ik vind dat er meer respect mag komen voor kunst en de artiest in het algemeen. Maar het Museumplein is daarvan een goed voorbeeld."

'Achter mijn huis zit de beste friettent ooit: Frietsteeg, in zo'n oud brugwachtershuisje.' Beeld Tammy van Nerum
'Achter mijn huis zit de beste friettent ooit: Frietsteeg, in zo'n oud brugwachtershuisje.'Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

"Oud-Zuid is lekker rustig en er is veel ruimte. Het is ook vlak bij De Pijp en ik hou erg van de Albert Cuyp, lekker rondlopen en bloemen kopen. Achter mijn huis zit de beste friettent ooit: Frietsteeg, in zo'n oud brugwachtershuisje. Ook fijn aan Oud-Zuid: er zijn niet zo veel toeristen."

Mijn kapper

"Als ik mijn haar wil laten invlechten, ga ik naar Joyce in Zuidoost, van Rebelz Hair. Ik heb black hair, krullen, en zij kan er echt alles mee. Ze heeft ook weleens voor een optreden mijn haar opgestoken, met een heel lange vlecht. Heel mooi.
Zij is een aanrader voor black girls, of voor meiden die boxbraids of een andere
hairstyle willen."

Laatste keer de stad uit

"Dat was twee weken geleden. Ik reis sowieso veel, maar voor deze reis dacht ik: ik heb nieuwe energie nodig en dat kan alleen in Mama Africa. Toen ben ik naar Ethiopië gegaan, omdat ik daar altijd besef wat ik hier heb."

"Maar er zijn ook dingen uit Ethiopië die ik mis. Samenzijn daar is belangrijker. Mensen zijn niet gierig, je deelt alles wat je hebt. Als je daar op bezoek gaat, moet je mee-eten. Hier krijg je hoogstens een koekje bij de thee."

Dieren in Amsterdam

"Ik moet meteen denken aan mijn haat voor duiven. Die is echt intens. Mensen lachen me vaak uit om hoe ik reageer als ik een duif zie. Alsof ik word beschoten. Ik ben echt bang voor die beesten."

Het Anton de Komstandbeeld op het Anton de Komplein in Zuidoost. 'Zo tof dat hij hier een eerbetoon krijgt.' Beeld Tammy van Nerum
Het Anton de Komstandbeeld op het Anton de Komplein in Zuidoost. 'Zo tof dat hij hier een eerbetoon krijgt.'Beeld Tammy van Nerum

Mooiste standbeeld

"Het Anton de Komstandbeeld op het Anton de Komplein in Zuidoost. Zo tof dat hij hier een eerbetoon krijgt. Verder krijgen de gekoloniseerde landen, zoals Suriname, niet veel eer in de stad. Ik weet alleen dat hij een verzetsstrijder was en dat zijn opa als slaaf naar Suriname was gebracht. Als standbeeld ziet hij er ook uit als een strijder."

Favoriete Amsterdammer

"André Hazes. Ik vind zijn teksten en muziek heel mooi. In Ethiopië luisterde ik met mijn broertje ook Hazes, en we zeiden tegen elkaar: dit is real shit. Die Amsterdamse hartenpijn die hij beschrijft, die voel ik wel. En ik ben er ook trots op."

Koffie

"Dit heb ik echt ontdekt: het W Hotel. Midden in de stad maar je ontsnapt er even aan omdat je zo hoog zit. Je hoort veel minder, maar je kijkt wel uit over de stad en de toeristen en de drukte. Als ik even wil relaxen, ga ik daarheen voor een kop koffie. Je betaalt wel een paar euro extra, maar dat is het waard."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden