Plus

Soof 2

Je ziet het niet vaak: een romantische komedie die begint met de scheiding van de hoofdpersonages. Toch gaan Soof (Lies Visschedijk) en Kasper (Fedja van Huêt) echt uit elkaar.

Soof 2 Beeld StudioISA
Soof 2Beeld StudioISA

Waar hij in een hippe loft trekt en vrijwel meteen een jonge meid scoort, blijft zij kniezend achter. Ze laat haar restaurant De Kooksoof versloffen, heeft nauwelijks meer grip op de kinderen en rookt weer stiekem sigaretjes onder de afzuigkap.

In tegenstelling tot de eerste Soof is dit vervolg niet gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. Marjolein Beumer schreef een scenario met als uitgangspunt dat het mogelijk is om 'happily divorced' te zijn.

Chemie
Een dapper en origineel idee, maar het betekent wel dat we Visschedijk en Van Huêt een groot deel van de film niet samen zien, en hun chemie was nou net wat deel één boven de middelmaat deed uitstijgen.

Door de scheiding is Soof meer nog dan voorheen een soort Nederlandse Bridget Jones geworden.

Lies Visschedijk is echter geen Renée Zellweger; ze kan uitstekend 'normale mensen' spelen, maar heeft nog niet de helft van Zellwegers charme. En die had deze film goed kunnen gebruiken om ons door Soofs depressieve periode te loodsen.

Apatisch
Ze blijft heel lang apathisch in de touwen hangen, wat grappig noch ontroerend is. En ook niet bepaald geëmancipeerd trouwens.

Pas als haar oog valt op de zwoele kok Bauke (Achmed Akkabi), die De Kooksoof uit het slop moet trekken, komt de film tot leven. Soof recht haar rug en krijgt weer zin in de toekomst.

Het slot raakt vervolgens absoluut de juiste snaar, al is het jammer dat de film zo'n conservatieve moraal heeft. Relaties tussen mensen die niet in hetzelfde hokje passen lopen onherroepelijk stuk. Waarom toch?

Soof 2

Regie Esmé Lammers
Met Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Achmed Akkabi
Te zien in Ketelhuis, Studio/K, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden