Songkran

Soep hoort er altijd bij

Er zijn al 85 Thaise restaurants in Amsterdam. Thais eten is populair. Spannend, gevarieerd en licht. Afhalen is mogelijk, maar ga er eens rustig voor zitten. Bij Songkran bijvoorbeeld.

De Thaise keuken is nog lang niet uitgewoed. Terecht, want die keuken is spannend, lekker en ook heel gevarieerd, waarbij geraffineerde soepen en verse groenten een belangrijke rol spelen. In een lijst als die van Iens staan op dit moment in Amsterdam 85 gelegenheden waar je Thais voedsel kunt krijgen; daar zitten ook veel afhaal- en bezorgrestaurants bij. (Ik kreeg overigens bij vertrek een speciaal kaartje in handen gedrukt met het verzoek een recensie naar Iens te sturen. Nou, niet dus).

Songkran (naar het Thaise nieuwjaarsfeest, het feest van het water) ligt aan de niet zo gezellige Marnixstraat, tussen Marnixplein en Willemsstraat. Misschien verwacht je daar niet zo'n keurig ingerichte zaak: comfortabele stoelen, stemmige verlichting, achterin een balie en daarachter een keuken, waar Thaise dames druk in de weer zijn. Ook de bediening is piekfijn en we worden ontvangen met kroepoekjes met pindasaus als amuse.

We zitten zo goed als alleen. Wel komt met enige regelmaat een gehelmde bezorger met een goed geïsoleerde tas binnen die eten rondbrengt. Er is dus wat reuring, maar ze verdienen beter.

De kaart in het restaurant en op de website (www.songkran.nl) telt circa negentig gerechten, maar voor 'de export' zijn er vijftig geselecteerd. Daar hoeven we ons nu niet aan te houden en we beginnen heel gewoontjes met de Songkran-mix (€9,50) om een overzicht te krijgen van wat we kunnen verwachten. Dat zijn om te beginnen een uitstekend vegetarisch loempiaatje en het beroemde viskoekje, dat hier niet droog en taai is, zoals maar al te vaak, maar sappig en lekker. Verder zijn er een bijzonder lekker gevuld (dus ontbeend) kippenvleugeltje, een saté van een grote garnaal en een gemarineerd spareribje, dat ook al zo sappig en lekker en vooral mals is - probeer het maar eens. Twee sausjes komen erbij. Hoewel we met ons drieën zijn voor twee mixen, is iedereen tevreden.

Dan volgen natuurlijk de soepen. Geen Thaise maaltijd zonder soep. Om te beginnen de tom kha koeng, de pikante garnalensoep met kokosmelk, champignons en citroenblad (€6,50). Ietwat zilt, maar zeer aangenaam.

De tom yam kai (kippensoep met champignons en citroenblad, €6,00) is zo mogelijk nog beter; vol en fris van smaak. De kaeng jued woensen, een heldere glasnoedelsoep met kipgehakt, Chinese kool, bosui en koriander (€6,50) bevalt nog het best en deze soep kom je niet vaak tegen. Dat is mooi.

Drie hoofdgerechten komen vervolgens op tafel, waaronder de kai phad phed, plakjes kipfilet in rode curry met kachai (Thaise gember), bamboe, sereh, Spaanse peper en citroenblad (€14,50). Hier zitten diepe smaken in die we niet eerder tegenkwamen.

De phad kraa prauw ped is weer gevogelte - misschien wat ondoordacht, maar daar hadden we nu eenmaal trek in. Deze gebakken eendenfilet met bam-

boe, kousenband en Thaise basilicum (€15,50) is ook al zo'n verrassend gerecht. Het lijkt zo te zien wel wat op die kip, maar zodra je het proeft is er een wereld van verschil.

En ten slotte kiezen we één van de specialiteiten, de gebakken dorade in pikante saus met basilicum. Een rijk gegarneerde, in zijn geheel hard gebakken vis (€18,50).

Deze drie gerechten komen met witte rijst, maar we laten ook nog wat gebakken mie aanrukken: fijne

noedels, mooi gegarneerd en erg goed op smaak gebracht.

Van dat alles blijft nog voldoende over om keurig verpakt mee naar huis te nemen. Sommige 'nette' mensen willen dat nog wel eens vergeten, maar zeker in deze zaken, waar ze ook op meenemen zijn ingericht, pakken ze met liefde in wat je niet op kunt eten. Wij eten er nog dagen van, en met plezier.

Drie desserts kunnen we nog wel aan: ijs met vruchten (€6,00) en twee keer kleefrijst in bananenblad met vanille-ijs, één met banaan en één met taro (een aloude Aziatische knolgroente) à €5,5

0. Niet slecht.

Songkran is een heel plezierig restaurant en handig voor meenemen en thuisbezorgen. De verschillende kaarten (website, meeneemmenu en restaurantkaart) zijn soms qua nummering wat verwarrend en er zijn kleine verschillen in de prijzen, maar een kniesoor die daarop let. Er is gewoon een heel aardige loot aan die boom van Thaise zaken bijgekomen.

8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden