‘Songfestival welkom in Amsterdam’… en in Zwolle, Arnhem, etc

De overwinning van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv betekent dat Nederland volgend jaar het gastland is voor het Songfestival. Amsterdam heeft onder meer de RAI en de Ziggo Dome in de aanbieding.

De Ziggo Dome is een van de locaties waar het Songfestival zou kunnen plaatsvinden. Beeld Paul Bergen
De Ziggo Dome is een van de locaties waar het Songfestival zou kunnen plaatsvinden.Beeld Paul Bergen

‘Het songfestival is welkom in Amsterdam,’ schreef burgemeester Femke Halsema gisteren op haar Instagram. Ze feliciteerde in haar bericht zanger Duncan Laurence, die zaterdagavond het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv won. De winst betekent dat Nederland volgend jaar het Songfestival gaat organiseren.

Amsterdam heeft onder meer de RAI en Ziggo Dome in de aanbieding.

De RAI zou zich ‘zeer vereerd’ voelen als het Songfestival volgend jaar bij haar wordt gehouden. “Het is dan precies vijftig jaar geleden dat het Eurovisie Songfestival hier werd gehouden. Willy Dobbe presenteerde het toen en er deden twaalf landen aan mee,” aldus woordvoerder Katelijn Wilhelmy van de RAI. “De kracht van de RAI is dat we dicht bij het centrum en de Noord/Zuidlijn zitten.”

Ook Ziggo Dome zou het ‘heel graag’ organiseren. “Het is wat mij betreft de Champions League van de muziek,” liet directeur Danny Damman in de media weten. “Als er één stad is die bij het Songfestival past, is het Amsterdam wel.”

Hoge eisen

De eisen zijn hoog: er moet in de grote zaal plaats zijn voor minimaal tienduizend bezoekers, tweeduizend journalisten en de delegaties van meer dan veertig deelnemende landen. Daarnaast moeten er zalen zijn voor persconferenties, kleedkamers, ruimtes voor afterparty’s, repetities en de jury’s.

Het festival kostte Tel Aviv dit jaar volgens schattingen zo’n 28,5 miljoen euro. Zweden deed het daarentegen in 2016 voor zo’n 15 miljoen euro.

Ruim 6 miljoen van de uitgaven wordt bijeengebracht door de omroepen van de deelnemende landen. De organiserende NPO betaalt samen met de NOS en AvroTros tussen de 10 en 20 miljoen euro. Daarnaast helpt de gaststad mee. Verder komt er geld binnen via de kaartverkoop, sponsorovereenkomsten, televoting en merchandise.

Het kabinet trekt vooralsnog niet de knip om de publieke omroep financieel te helpen bij de organisatie. Premier Mark Rutte zei dit weekend dat de NPO het uit de bestaande budgetten moet halen.

Ook Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Arnhem, Leeuwarden en Maastricht hebben zich als kandidaat voor het Songfestival gemeld. Gegadigden kunnen binnenkort een ‘bidbook’ indienen waarin ze zichzelf presenteren. De overkoepelende Europese omroep EBU (European Broadcasting Union) en de Nederlandse publieke omroep NPO kiezen vervolgens de ideale locatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden