'Songfestival in Amsterdam? Ik sluit niets uit'

Het kan een mooie avond worden in de Nederlandse songfestivalgeschiedenis. 'Calm after the storm' behoort ineens tot de favorieten.

Curt Simons
Ilse en Waylon passen ineens helemaal in het plaatje, juist door de eenvoud van hun nummer, denkt Cornald Maas. Beeld ANP
Ilse en Waylon passen ineens helemaal in het plaatje, juist door de eenvoud van hun nummer, denkt Cornald Maas.Beeld ANP

De voortekenen voor de eerste overwinning sinds 1975 (Teach In met 'Ding-a-dong') zijn goed. Buitenlandse fans en media worden na het perfecte optreden van The Common Linnets, afgelopen dinsdag, steeds positiever.

Ook de wedkantoren speculeren op een Nederlands feestje. In de goklijsten staan DeLange en Waylon samen met Zweden (powerballad), Oostenrijk (vrouw met baard) en Armenië (stevige popsong) bovenaan. Daarnaast treden DeLange en Waylon vanavond als 24ste (van de 26) op. Liedjes aan het einde worden beter onthouden door de kijkers. Bovendien zitten Armenië (8), Oostenrijk (11) en Zweden (13) in het eerste gedeelte van de finale.

Weinig hulp van buurlanden
Ook de iTunesverkopen geven hoop op een goed resultaat. 'Calm after the storm' wordt in heel Europa goed verkocht - in Denemarken, Groot-Brittannië, Hongarije, Letland, Slovenië en Zweden valt het nummer onder muziekdownloaders in de smaak.

Toch is de overwinning voor Nederland nog niet binnen. Zo mist Nederland - in tegenstelling tot landen als Zweden en Armenië - een groep buurlanden waarvan het zeker hoge punten zal krijgen. Punten zijn eigenlijk alleen te verwachten van België. Op Duitsland hoeven we vooraf niet te hopen. Vorig jaar kregen we zelfs helemaal geen punten van de Duitsers.

Maar als we de berichten mogen geloven, zal 'Calm after the storm' wel punten uit Noord-Europa krijgen. Overigens kreeg Nederland in het verleden soms punten uit onverwachte hoek. Zo had Albanië in 2009 tien punten over voor De Toppers.

Verder is het een minpunt dat The Common Linnets ná gastland Denemarken komen, die een vrolijk nummer in de stijl van Bruno Mars hebben. Een feestende B&W Hallerne kan een nadeel zijn voor het rustige nummer van DeLange en Waylon.

Cornald Maas
Desondanks denkt ook commentator Cornald Maas dat we mogen hopen op een goed resultaat vanavond. De hoogste klassering sinds 1998 - de vierde plaats van Edsilia Rombley met 'Hemel en aarde' - kan worden overtroffen. 'We hebben een liedje dat door zijn rust en eenvoud schijnbaar dit jaar in het plaatje past. Het is wel typisch Nederland om dan meteen door te slaan in positivisme. De hysterie die is ontstaan is erg grappig als je bedenkt dat veel zogenaamde kenners het twee maanden geleden nog een kansloze bijdrage noemden.'

Volgens Maas is het zeker niet uitgesloten dat het een historische avond wordt voor Nederland. 'Het wordt spannend. Amsterdam 2015? Ik sluit niets uit. Dit is een jaar dat Nederland zomaar zou kunnen winnen. Wanneer hebben we dat voor het laatst kunnen zeggen?'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden