Plus

'Sommige mensen vinden schaken geen sport, maar kunst'

Maandag was de eerste wedstrijddag van het NK Schaken in de Tolhuistuin. De grootste trekker: schaakfamilie Van Foreest.

De eerste wedstrijd van het NK Schaken Beeld Mats van Soolingen
De eerste wedstrijd van het NK SchakenBeeld Mats van Soolingen

Op aankondigingsfoto's van de schaakduellen staan de schaakspelers tegenover elkaar, zoals bij boksen elkaar dreigend in de ogen starend. Een ideetje van NK-toernooidirecteur Paul Rump. "Zo'n showelement, dat vind ik leuk."

"Kinderen mogen niet plaatsnemen achter het bord," zegt Rump tegen kampioenschapsfavoriet Loek van Wely als hij nonchalant op de valreep de Tuinzaal binnenkomt, kind op zijn arm. Ook grootmeester Ivan Sokolov is te laat - die stond nog op de pont. De zestien spelers leveren hun mobiele telefoons in bij arbiter Arno Eliens en gaan aan tafel. Het wordt doodstil.

Alleen Rump beweegt. De directeur is verantwoordelijk voor het schaakspektakel, maar ook voor het cultureel festival dat hij naast het NK organiseert, voor de koffie- en theeapparaten die hij van huis mee naar de Tolhuistuin nam en op dit moment ook even voor de auto van grootmeester Tea Lanchava. "Ja, die moet nog geparkeerd worden. Er stond een vrachtwagen te laden en lossen op haar plek." Als hij vijf minuten niet op zijn telefoon heeft gekeken, heeft hij zeven gemiste oproepen. En of de airco wat zachter kan, vraagt een van de schakers.

Thuisonderwijs
Schaker Jorden van Foreest (18), de jongste grootmeester van Nederland, loopt tussen zijn zetten door rond. Hij kijkt naar andere borden, drinkt wat water, wenkbrauw gefronst. In de Expozaal, waar commentaar op het schaken wordt gegeven, is net een discussie losgebarsten over het leven van de Van Foreestkinderen. De zes kinderen kregen thuisonderwijs om zo veel mogelijk tijd aan schaken te kunnen besteden. Jorden werd grootmeester, zijn zusje Machteld van 9 steekt hem al bijna naar de kroon.

In de Expozaal zijn de meningen verdeeld. Is het wel verantwoord je kind over te leveren aan zijn of haar talent, hem een schooltijd, een leven met andere kinderen te ontnemen? Vader Nicky van Foreest loopt per toeval binnen. Stoïcijns: "Iets wat wij ze nooit hebben gegeven, kunnen we ze ook niet ontnemen."

Het culturele festival moet naast schaakliefhebbers ook anderen naar de Tolhuistuin trekken. "Schaken en kunst zijn nauw verbonden," zegt Rump. "Sommige mensen vinden schaken geen sport, maar kunst."

Gummbah
Zo wordt de documentaire De Stelling van Foreest vertoond, over de schaakfamilie van de titelverdediger, en spelen 't Barre Land en Maatschappij Discordia De Ideeën van Multatuli. Zondag geeft cartoontekenaar Gummbah een boekpresentatie. "Dat is een type humor dat de schaker enorm ligt."

Oud-bokskampioen en Tolhuistuindirecteur Tijmen Vermaas vindt het met zijn sportachtergrond 'mooi om een sportevenement hier te organiseren'. "Boksen en schaken lijken op elkaar. Al is de ene sport wat beter voor de hersenen dan de andere."

Sponsor Deloitte gebruikt het NK als kweekvijver. Het bedrijf scout actief naar jonge slimmeriken. Terug in de Tuinzaal ruikt het even later al naar een sportzaal, alsof er wordt gebokst.

Het NK Schaken is van 25 juni tot en met 2 juli in de Tolhuistuin in Amsterdam. Er is ook een randprogramma met films en cultuur.

Lees ook Han Lips over schaakfamilie Van Foreest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden