Review

Somewhere ****

Mark Moorman
null Beeld

Regie: Sofia Coppola
Met: Stephen Dorff, Ella Fanning, Chris Pontius

Sofia Coppola liep als klein meisje rond op de filmsets van haar vader (Francis Coppola). Net als in haar doorbraakfilm Lost in translation is de hoofdfiguur van Somewhere (winnaar Gouden Leeuw Venetië) een filmster en is de locatie een hotel, een onpersoonlijke wereld, waar iemand kan wegduiken voor het echte leven.

Johnny Marco (Stephen Dorff) is de grootste ster van zijn tijd en hij brengt zijn dagen en nachten door in Chateau Marmont, een legendarische hang out van acteurs en mensen die dicht bij sterren willen komen in Los Angeles.
In de openingsscène zien we hoe hij in een snelle auto telkens weer hetzelfde rondje op een circuit draait; metafoor voor de uitzichtloze jacht op de kick. We're on a road to nowhere, zong David Byrne en Sofia Coppola neemt ons een eindje mee op die weg.

In lange, soms eindeloze takes, laat ze zien in welk vacuüm Marco is beland: hij ligt de hele dag in bed, op zijn nachtkastje een arsenaal medicijnen en elders een stapel ongelezen scripts. Af en toe komt zijn jonge dochter langs (de voortreffelijke Ella Fanning), maar hij is nauwelijks in staat voor haar te zorgen. De rollen zijn eerder omgedraaid.

Af en toe duikt hij met een vrouwelijke bewonderaar in bed, of huurt hij een identieke tweeling om voor hem te paaldansen. Coppola heeft het hoogblonde tweetal ongetwijfeld uit de kleine advertenties gelicht en ook de andere details over het decadente leven in Los Angeles voelen volledig authentiek aan.

Als Somewhere een tragedie is, dan wel een met droogkomische kanten. Dorff is geen Bill Murray, en hij speelt de ster effectief rechtlijnig, maar er komt een aantal geestige scènes langs. De manier waarop de agenda van de ster volledig buiten zijn invloed om wordt bepaald, zal uit het leven zijn gegrepen.

Zijn supersterdom brengt hem naar Italië waar hij te gast is in een krankzinnige televisieshow (net als Bill Murray in Tokio) en waar hij wordt onderworpen aan een internationale persconferentie. Wie denkt dat Coppola hier de boel chargeert, kunnen we uit de droom helpen: ze slaat de spijker op de kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden