Somalische vluchtelingen treden op in Theater de Meervaart

Amsterdamse muzikanten staan zaterdag met voormalige Somalische vluchtelingen op het podium in Theater de Meervaart.

Liza van Lonkhuyzen
Orville Breedveld, oprichter Breathing Ensemble Beeld Eva Plevier
Orville Breedveld, oprichter Breathing EnsembleBeeld Eva Plevier

Bij het strand van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, was vorige week nog een dodelijke aanslag. Al sinds 1991, toen een burgeroorlog uitbrak in het land, is het er onveilig. 'Daarvoor was Mogadishu juist een bruisende muziekstad,' zegt Orville Breeveld (38).

Niet-westerse muziek
De Amsterdammer is oprichter van het Breathing Ensemble, dat Somalische vocalisten begeleidt die een hommage brengen aan de Somalische muziek in de show Mogadishu blues. Die bloeide voor de burgeroorlog en is volgens Breeveld voor Somaliërs tot op de dag van vandaag niet weg te denken. De Somalische zangers worden begeleid door tien musici en Breeveld als orkestleider.

Het is niet de eerste keer dat het Breathing Ensemble, dat in West oefent, zich interesseert voor buitenlandse muziek. Eén van de doelen van de groep is bij een groter publiek een sterkere bewustwording creëren over de waarde van niet-westerse muziek. Eerder brachten ze Nederlandse jazzmuzikanten naar Indonesië en haalden ze Egyptische en Libanese muziek hierheen.

Anderhalf jaar wordt er al gewerkt aan Mogadishu blues. Twee weken geleden was het eerste optreden in Den Haag; morgen is het tweede en voorlopig laatste optreden, in de Meervaart in Amsterdam.

'Somalische muziek heeft raakvlakken met Afro-Amerikaanse funk, Jamaicaanse reggae, Arabische toonladders en vooral blues,' zegt Breeveld. 'Het is muziek van verhalen: je hoort nostalgie, verdriet en protest. Ik hoop dat dit concert voor Somalische migranten een nostalgisch feest zal zijn.'

Somalische nostalgie
De vier vocalisten - twee vrouwen en twee mannen - wonen tussen de vijf en negen jaar in Nederland en hebben een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Onder hen is Hamza Ahmed-Mohamoud (35). Als 25-jarige vertrok hij uit Mogadishu, met enkel een middelbareschooldiploma op zak. Hij wil pas terug als de burgeroorlog voorbij is. Eén van de dingen die hij mist, is de Somalische muziek. 'Muziek was altijd mijn hobby,' zegt hij. 'Ik speelde gitaar en zong bijvoorbeeld op bruiloften en feesten van familie.'

Ahmed-Mohamoud kende de andere vocalisten niet toen hij aan dit project begon. Ze zijn bij elkaar gezocht door de Somalisch-Nederlandse politicologe Ayaan Abukar, medeaanjager van het project. 'Er is geen artiestenbureau waar je zulke mensen vandaan kunt trekken, dus het was voor ons een kwestie van eindeloos selecteren en luisteren,' zegt Breeveld. 'De vier komen uit verschillende delen van Somalië, dus ze kenden vaak verschillende versies van liedjes. Veel hadden geen podiumervaring. Dat was wel een uitdaging.'

Leren over elkaars cultuur
Het Breathing Ensemble hoopt met deze twee concerten bij te dragen aan de integratie van de Somalische gemeenschap. 'Je leert over elkaars cultuur door muziek. We kennen Somalië als streng islamitisch, maar voor de burgeroorlog was het veel vrijer. Ik hoor over vrouwen zonder hoofddoek, en dat er veel werd gedanst.' Volgens Breeveld hoor je het terug in de muziek. 'Ze hebben een heel eigenzinnige manier van zingen en timen. Je moet goed kunnen zingen en swingen om dit over te brengen.

Breeveld vindt het spannend. Hoe zal het Somalische deel van het publiek reageren? 'Kwaliteit is heel belangrijk, anders worden we door die groep niet serieus genomen. Daarom hebben we eindeloos geoefend.' Vocalist Ahmed-Mohamoud hoeft het ensemble in elk geval niet meer te overtuigen.'Het klinkt als thuis,' zegt hij.

Voor het optreden zijn nog kaarten te koop. Prijzen liggen tussen de 10 en 20 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden