Somalische piraten krijgen 4,5 jaar celstraf

Negen Somalische zeerovers hebben vrijdag gevangenisstraffen van 4,5 jaar opgelegd gekregen door de rechtbank in Rotterdam. Volgens de rechters is bewezen dat zij gewapenderhand een Iraans vissersschip hebben gekaapt om dat te gebruiken voor andere kapingen. De rechtbank heeft de Somaliërs vrijgesproken van poging tot moord op marinepersoneel van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zwaar ingezet op de combinatie van zeeroof en poging tot moord en eiste eerder celstraffen van 10 jaar. Maar de rechtbank kan niet vaststellen welke van de Somaliërs nou daadwerkelijk zelf op de marine hebben geschoten en zag zich daarom genoodzaakt ze alle negen hiervan vrij te spreken. De verdachten dan maar allemaal voor het schieten veroordelen vindt de rechtbank een te algemene invulling van het begrip 'medeplegen'.
Het OM overweegt in hoger beroep te gaan, maar bestudeert het vonnis nog, zei een woordvoerder.

De mannen, die vorig jaar april zijn opgepakt door de Tromp, hadden al weken voor de aanhouding het vissersschip gekaapt en de 14 opvarenden gegijzeld. Toen de Tromp deze dhow wilde controleren, schoten de Somaliërs gericht op de militairen. Dit gebeurde in de wateren voor de Somalische kust.

Een reden dat het moeilijk was te bewijzen wie op de Nederlandse marine had(den) geschoten, is dat in het onderzoek in het begin meer aandacht was voor militaire belangen dan voor de opsporing. Dat is volgens de rechtbank ook logisch, omdat de piraten nu eenmaal zijn opgepakt door de Tromp, die in de Golf van Aden meedeed aan een internationale antipiraterijmissie.

Dit was de derde piratenzaak die de rechtbank in Rotterdam heeft behandeld, met de hoogste strafeisen tot nu toe. De zwaarste straffen werden tot nu toe uitgedeeld aan een groep zeerovers die in november 2010 het Zuid-Afrikaanse jacht Choizil kaapten. De twee hoofdverdachten in die zaak kregen 7 jaar cel.

Volgens de rechtbank handelen Somalische piraten steeds gewelddadiger, professioneler en overmoediger. De schade voor de wereldhandel die piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan aanrichten, loopt jaarlijks in de miljarden dollars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden