Somalische kapers beschieten Amerikaans cruiseschip

De Nautica (foto) is eigendom van de Amerikaanse rederij Oceania Cruises in Miami. Beeld
De Nautica (foto) is eigendom van de Amerikaanse rederij Oceania Cruises in Miami.

NAIROBI - Somalische piraten hebben zondag in de Golf van Aden geschoten op een Amerikaans cruiseschip met 656 passagiers en 400 bemanningsleden. De gezagvoerder wist aan de dreiging te ontkomen door op volle kracht weg te varen.

Het schip was op een reis van vijf weken van Rome naar Singapore, via het Suezkanaal, de Rode Zee en de Golf van Aden. Toen het een groep vissersschepen passeerde, maakten zich daaruit twee kleine bootjes los, elk bemand met drie mensen.

Toen de bootjes in de richting van het cruiseschip Nautica voeren, gaf de gezagvoerder via het omroepsysteem aan boord passagiers de opdracht benedendeks en uit de buurt van ramen te blijven. Hij liet de machines op volle kracht draaien en voer gemakkelijk weg van de belagers, die niet dichterbij kwamen dan een kleine 300 meter. Vanaf één van de bootjes werden acht geweerschoten gelost.

Het is niet duidelijk of de piraten van plan waren het grote schip te enteren, of dat zij alleen wilden nagaan hoe er op hun dreiging zou worden gereageerd.

De Nautica is eigendom van de Amerikaanse rederij Oceania Cruises in Miami. De passagiers kwamen in overgrote meerderheid uit de VS en Canada, en hadden tussen de acht- en tienduizend dollar betaald voor de cruise.

Het is niet voor het eerst dat de piraten een passagiersschip aanvallen. In april van dit jaar kaapten zij het kleine Franse zeiljacht Le Ponant. Het schip had op dat moment geen passagiers aan boord. Le Ponant en zijn dertig bemanningsleden werden vrijgegeven, nadat de eigenaar van het schip een onbekend bedrag aan losgeld had betaald.

In 2005 werd het cruiseschip Seabourn Spirit van de Amerikaanse rederij Seabourn Cruise Lines, eveneens in Miami, door Somalische kapers met granaatwerpers bestookt. De gezagvoerder raakte licht gewond, maar wist de kapers af te schudden. Daarbij overvoer hij een van de bootjes van de aanvallers.

Volgens het persbureau AP zullen de kapers een dezer dagen het Oekraïense vrachtschip Faina vrijgeven, dat zij in september buitmaakten. Het schip was toen met een grote lading Russische wapens, waaronder drieëndertig tanks, onderweg naar Kenia.

Een woordvoerder van de kapers vertelde AP dat er met de eigenaar van het schip overeenstemming is bereikt over het losgeld. Om welk bedrag het gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen. De kapers eisten aanvankelijk twintig miljoen dollar, maar verlaagden hun eis later tot acht miljoen.

De kapers gaven gisteren het Jemenitische vrachtschip Amani vrij, dat zij vorige week buitmaakten. Er zou geen losgeld zijn betaald. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden