Somaliërs moeten tentenkamp Ter Apel afbreken

De groep uitgeprocedeerde Somaliërs die uit protest een tentenkamp heeft opgebouwd bij het Aanmeldcentrum in Ter Apel, moet morgen om 2 uur zijn vertrokken.

bordje van Vluchtenlingenwerk op de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel. Foto ANP Beeld
bordje van Vluchtenlingenwerk op de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel. Foto ANP

Dat heeft burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, vanavond gezegd. Ze wil niet zeggen wat er gebeurt als de Somaliërs geen gehoor geven aan haar verzoek.

De groep had vanmiddag een aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naast zich neergelegd. Het aanbod hield in dat de Somaliërs een nieuw asielverzoek kunnen indienen dat getoetst wordt aan het meest recente beleid. Ze zouden dan in afwachting van een uitspraak onderdak krijgen. Volgens de Somaliërs is het een 'schijnoplossing die niets nieuws brengt'. Ook is het aanbod alleen geldig voor deze groep en niet voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs, aldus een woordvoerster.

De groep sloeg op tweede kerstdag de tenten op bij de poort van het Aanmeldcentrum. De Somaliërs zijn uitgeprocedeerd, maar zeggen niet naar hun land te kunnen terugkeren. Volgens de IND is dat niet per definitie het geval. De afgelopen tijd zijn meerdere Somaliërs al dan niet op eigen gelegenheid naar hun land teruggegaan, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden