Somaliërs door Nederlandse marine op heterdaad betrapt

De negen Somaliërs die deze week bij de rechtbank in Rotterdam terecht staan, zijn vorig voorjaar betrapt door personeel van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens officier van justitie Ward Ferdinandusse was dat 'heterdaadje' reden voor de Somaliërs op de marinemensen te schieten, toen deze een Iraans vissersschip voor de kust van Somalië wilden controleren.

null Beeld

Bij de controle bleken op het vissersschip, een zogenoemde dhow, 16 Iraanse gijzelaars al 4 maanden vastgehouden te worden door de Somalische mannen. De marine arresteerde 16 verdachten, van wie er uiteindelijk negen naar Nederland zijn overgebracht om te worden berecht. Zeven arrestanten, onder wie drie minderjarigen, moest de marine wegens gebrek aan bewijs vrijlaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de verdachten van zeeroof en van een poging personeel van de Tromp te doden. Aan boord van de dhow vond de marine onder meer automatische vuurwapens en draagbare raketwerpers.

Het is inmiddels de derde grote rechtszaak in Nederland tegen verdachte zeerovers uit Somalië. Eerder werden een groep mannen veroordeeld die in 2009 een Antilliaans koopvaardijschip hadden aangevallen en een groep die in 2010 het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil kaapte. Van de Choizil werd de kapitein gered. Van de andere opvarenden, een man en een vrouw, is sinds die kaping niets meer vernomen dan dat piraten hen meegenomen hebben naar het Somalische vasteland. De rechtszaak in Rotterdam duurt voort. Op 10 september verwacht het OM de strafeisen tegen de negen verdachten uit te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden